Robotickou operativu ve FN Plzeň přerušil požár. Nyní je operační sál opět v provozu – FOTKY

06.03.2024 13:05

Na začátku ledna došlo ve FN Plzeň Bory k požáru v sousedící místnosti s operačním sálem. Robotická operativa musela být na dva měsíce přerušena.

robotická operace_FN Plzeň_0324

Ve čtvrtek 4. ledna tohoto roku došlo ve FN Plzeň Bory k požáru. Na místě zasahovalo několik jednotek hasičů – psali jsme detailně ZDE.

„Vzhledem k vysoké hodnotě přístrojů a nástrojů, které byly v místnostech zasažených teplem či zplodinami hoření, je předběžná škoda vyčíslena vysoko - cca 18 milionů korun. Ohnisko požáru se nacházelo v kontejneru na použité jednorázové elektronické chirurgické nástroje. Pravděpodobnou příčinou požáru se tedy jeví technická závada na baterii jednoho z nich," uvedl v lednu mluvčí hasičů Petr Poncar s tím, že byl uchráněn majetek v hodnotě až 200 milionů korun.

K obnově provozu robotické operativy na operačním sále Chirurgického oddělení ve FN Bory, která byla přerušena z důvodu požáru v přípravně sálu, došlo v pondělí 4. března 2024.

„Jsem nesmírně rád, že se v tak rekordně krátké době podařilo robotickou operativu obnovit. Požár nás odstavil na dva měsíce a především díky skvělé koordinaci managementu nemocnice můžeme opět poskytovat pacientům komfort, na který jsou zvyklí,“ řekl přednosta Urologické kliniky FN Plzeň prof. MUDr. Milan Hora, Ph.D.

Robotická operativa byla ve FN Plzeň zavedena v roce 2020 pro chirurgické, urologické a gynekologické operace. V současné době slouží hlavně pacientům s onemocněním tlustého střeva a konečníku, bariatrickým pacientům a pacientům s urologickými a gynekologickými problémy.

V roce 2023 se v těchto odbornostech provedlo celkem 14 650 operací, z toho téměř 500 zákroků právě robotickou cestou.

„Zásadní výhodou chirurgického výkonu pomocí robotického přístroje je minimální otevření těla pacienta, rány jsou mnohem menší, odpadají problémy s jejich hojením a rekonvalescence i návrat do běžného života je velmi rychlý,“ dodává přednosta Milan Hora.

Foto FN Plzeň, foto požár HZSPK

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT