Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Rekreační objekty se v zimě stávají terčem zlodějů

29.11.2012 11:22

Zabezpečte si na zimu své chaty a chalupy. Zloději využívají toho, že majitelé své objekty v zimě tak často nenavštěvují a vyhlíží si je jako cíl svých lupů.  

Zimní sezóna se vyznačuje radostmi, z nichž určitě největší jsou Vánoce. K nim například patří rozsvicování vánočních stromků, tradiční vánoční trhy nebo nejrůznější vánoční trendy. K zimě patří ale i povinosti jako například zimní přezutí pneumatik. A v neposlední řadě i starosti. Jednou z nich je určitě i zabezpečení chat a chalup před nezvanými hosty.

Je totiž obvyklé a celkem logické, že chaty a chalupy navštěvují jejich majitelé v zimě nejméně často – oproti jiným ročním obdobím. To ví i zloději, kteří toho pak rádi využijí.

Ví to ale samozřejmě i policisté, kteří na základě toho v minulých dnech začali chatové oblasti kontrolovat. „Kontroly rekreačních objektů byly v minulém týdnu uskutečněny na Hrádecku a nejinak tomu bude i v okolí Rokycan, na Radnicku a Zbirožsku,“ potvrdila policejní mluvčí Jana Tomková.  

Cílem zlodějů bývají především takové objekty, které jsou na odlehlých místech a zároveň se k nim dá dobře zajet autem. Do objektů se většinou dostávají skrze skleněné plochy – okna, dveře, balkóny a střesní vikýře. Také se obvykle zaměřují na tytéž věci. „Jedná se zejména o uskladněné nářadí, elektroniku, kterou si zde majitelé přes zimu ponechají a potraviny, či alkoholické nápoje, “ řekla Tomková. To ale neznamená, že o ostaní věci nemají zájem. Krade se téměř všechno. „V minulosti však zmizely z rekreačních objektů například i lůžkoviny, oblečení, či kuchyňské nádobí,“ potvrdila mluvčí.

Policie ČR proto uvádí některá důležitá preventivní opatření, která sice vloupání nevyloučí, ale určitě ho minimalizují.

  • Zabezpečte rekreační objekt mechanickými zábrannými prostředky (dokonalý bezpečnostní zámkový systém, mříže, uzamykatelné okenice).
  • Věnujte pozornost zejména stavebním otvorům (vstupní dveře, okna, verandy).
  • Uložte z dosahu žebříky a jiné nástroje (páčidla), které by pachatel mohl použít při vloupání.
  • Nechlubte se před neznámými lidmi majetkem uloženým v objektu.
  • Pro případ vloupání pořiďte fotodokumentaci cenných věcí, poznamenejte si čísla elektrospotřebičů.
  • Cennější věci rozhodně nenechávejte přes zimu v rekreačním objektu, ale odvezte je do bezpečí.
  • Při pobytu na chatě si všímejte pohybu neznámých osob a aut. I případné svědectví je důležitým vodítkem pro práci policie.
  • Rekreační objekt nepravidelně navštěvujte i v zimě. Uklizený sníh budí zdání neustálé kontroly.
  • Při podezření z vykradení nevstupujte do objektu, neuklízejte po zlodějích a věc neprodleně oznamte policii.

foto : ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství