Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Studenti SPŠ strojnické a SOŠ prof. Švejcara v Plzni od začátku roku září na soutěžích napříč obory

18.03.2024 14:49

Střední průmyslová škola strojnická a Střední odborná škola profesora Švejcara v Plzni nabízí vzdělávací programy složené z ekonomických, strojírenských, ale i humanitních předmětů. Své studenty škola připravuje jako konkurenceschopné, respektované i respektující budoucí zaměstnance nebo podnikatele. Studenti jsou už v průběhu studia úspěšní v soutěžích napříč obory.

aj zkoušky_0324_zdroj spstrplz

Rozvíjet schopnosti, budovat týmového ducha a nabývat nové zkušenosti mohou studenti i díky nejrůznějším soutěžím, kurzům a projektům, do kterých se škola aktivně zapojuje. Od začátku nového roku uběhlo jen několik týdnů, ale studenti SPŠ strojnické a SOŠ prof. Švejcara v Plzni nezaháleli a úspěšně svoji školu reprezentovali.

Hned na začátku nového roku se studentům SPŠ strojnická a SOŠ prof. Švejcara v Plzni velmi dařilo.

Ve čtvrtek 11. ledna se v kampusu ZČU uskutečnilo již popáté finálové kolo soutěže KONTEXT, krajské online soutěže v porozumění anglickému odbornému textu. Školu reprezentovalo hned několik studentů. Nejlepší výkon předvedl Tomáš Zíka, který se utkal ve své kategorii s dalšími čtyřmi finalisty před trojčlennou porotou. V této tvrdé konkurenci obsadil krásné 2. místo.

S anglickým jazykem souvisí i další úspěch. Na konci ledna se ve velké aule SPŠ strojnické a SOŠ prof. Švejcara konalo slavnostní předání certifikátů účastníkům Cambridgeských zkoušek. Testování se účastnili žáci převážně ze čtvrtých ročníků. Úroveň B1 (PET) složilo 63 žáků, 22 z nich dosáhlo úrovně B2. Úroveň B2 (FCE) složilo 25 žáků, 6 z nich dosáhlo úrovně C1.

Nejvyšší ocenění v Technické olympiádě Plzeňského kraje získali studenti oborů Strojírenství a Mechatronika-robotika. Jiří Lüftner (3STB) a Jan E. Duchek (2STB) získali na začátku února pomyslnou zlatou medaili za rádiem řízený model lodi s parním pohonem vlastní konstrukce a v první (nejvyšší) oceněné skupině se s nimi ocitli i výrobci a zlepšovatelé parádní černozlaté metalové kytary Jakub Hauer a Filip Starove (3ME).

V polovině února reprezentovali školu v okresním kole konverzační soutěže v anglickém jazyce vítězové školního kola Markéta Brušáková ze třídy 2PLH a Vojtěch Kvídera ze třídy 2STA. Studenti berou účast v soutěžích jako cennou zkušenost.

„V soutěži jsem skončila na 7. místě. I když to není vysoké umístění, jsem ráda za tuto zkušenost. A navíc být na 7. místě, když většina soupeřů byla z gymnázií, není zas tak špatné,“ zhodnotila Markéta. I Vojta je za tuto zkušenost rád. „Musím uznat, že konkurence byla veliká, ale jsem rád, že jsem se zúčastnil. Byla to určitě velmi dobrá zkušenost.“

V únoru školu reprezentovali i studenti oboru Strojní mechanik, kteří se vydali do Domažlic, kde se konalo regionální kolo soutěže ,,KOVO JUNIOR". Miroslav Březina se umístil na třetím místě a postoupil do celostátního kola a Adam Hermach skončil na šestém nepostupovém místě. Ve velké konkurenci letošního ročníku se jedná o parádní výsledky.

Hrdě a s úspěchem reprezentovali studenti svoji školu i v březnu. „Dne 6. března pořádala naše škola v Centru praktické výuky regionální kolo soutěže ,,KOVO JUNIOR" obor Obráběč kovů,“ říká ředitelka školy Jarmila Konopová.

Soutěž se skládala ze dvou úkolů, praktického a teoretického. Teoretický obsahoval vědomostní test a proměření a okótování součásti a v praktickém úkolu bylo třeba zhotovit součást dle přiložené výkresové dokumentace. Hodnotila se nejen přesnost, ale i vzhled.

„Máme radost, že i v této soutěži naši studenti uspěli. Na prvním místě s postupem do celostátního kola skončil Štěpán Kolomazník a na šestém, nepostupovém místě Matěj Hodan,“ doplnila ředitelka školy.

Novinkou letošního roku je, že SPŠ strojnická a SOŠ prof. Švejcara v Plzni spustila YouTube kanál, kde už nyní můžete vidět videa o škole a spolupracujících firmách, které školu podporují.

Foto SPŠ strojnická a SOŠ prof. Švejcara v Plzni

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT