Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

31.05.2024 19:06

Voda v některých řekách stoupá

Aktuálně je na 1. stupni vodní nádrž Hracholusky (Mže).

Lidé kolabují z horka! Záchranka má o třetinu víc výjezdů!!!

17.06.2013 10:16

Počet výjezdů záchranky v Plzeňském kraji se radikálně zvedl. Podle informací QAPu, záchranka má o třetinu víc výjezdů denně právě kvůli horku, kolapsům a vyčerpání. Rizikem je přeplněná MHD!!!

Až o třetinu víc výjezdů denně hlásí od víkendu záchranka v Plzeňském kraji. Rychlý nástup horkého počasí dává lidem pořádně zabrat. Kolabují nejen senioři. Zdravotníci už zasahovaly i u spálenin od sluníčka. Teploty mají navíc dál stoupat. Od úterý varují meteorlogové před velmi vysokými teplotami.

"Denně je zhruba o třicet výjezdů víc. Rozhodně to je vlivem těch vysokých teplot. Hlavně starší lidé vůbec nepřizpůsobili oblékání počasí. Jde o kolapsové stavy a vyčerpání, kdy lidé nejí, nepijí a jsou skutečně vyčerpaní. Konkrétně já už jsem také vyjížděl ke kolapsu v hromadné dopravě v trolejbusu v Plzni na Americké,"řekl QAPu Václav Ondra ze záchranky.

"Pokud už dojde na nevolnost v hromadné dopravě, měli by pacienti vždy pořádat, aby si molhli sednout, otevřít okénko nebo dveře. První, co může člověku při pocitu mdloby nebo kolapsu, je právě odpočinek. Sednout si a chvíli počkat,"říká Václav Ondra. Hlavními příznaky jsou, kromě nevolnosti, také bělavo před očima, mdloby, mrákoty.

Jednou z hlavních preventivních rad, jak kolapsům předejít, je samozřejmě dodržovat pitný režim. Lidé by také neměli chodit na slunce mezi 12 a třetí odpoledne. Měli by se přiměřeně oblékat a nosit pokrývku hlavy. Ty samé rady platí jak pro dospělé, tak pro děti. Hlavně u miminek by maminky měly dbát na to, aby do kočárku nepražilo přímé slunce.

V těchto dnech mají zdravotníci už také stále víc práce s nejrůznějšími úžehy a úpaly. Nárůst výjezdů záchranky je skutečně enormní. Experti to přičítají i tomu, jak prudký nástup oteplení mělo. V týdnu nás navíc čekají teploty až okolo 34 stupňů!!!.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství