Auto CB ŠKODA nový SUPERB

FN Plzeň má lepší vybavení pro kardiaky

26.10.2011 13:03

Dva zcela nové zákrokové sály získalo rekonstrukcí Kardiologické oddělení Fakultní nemocnice Plzeň - Lochotín. Pro pacienty s poruchou srdečního rytmu tak mají lékaři k dispozici od začátku října dva sály pro intervenční kardiologii a dva pro arytmologii.

h
abcdefghijkl

Kardiovaskulární centrum ve FN Plzeň - Lochotín se rekonstrukcí, při které vznikly nové zákrokové sály intervenční kardiologie a arytmologie dostáva na špičku v Evropě.

Intervenční kardiologie má tak nyní dva sousedící sály, které umožňují provádět superspecializované výkony na tepnách  zásobujících srdeční sval - implantace stentů apod., ale i výkony pro akutní pacienty s akutním infarktem myokardu. "Vybavení je vlastně kompletně nové a nejvýznamnější investici představuje angiolinka. Tu financovala FN Plzeň, protože z Evropských fondů nebylo možné ji koupit," řekl QAPu.cz primář kardiologie prof. MUDr. Richarda Rokyta, Ph.D.. "Diagnostik je zhruba 2 500, z toho asi 1 000 pacientů ošetříme roztažením zúženého místa implantací stentu, další část pacientů se referuje kardiochirurgům na altokoronární bypass nebo na kombinovaný výkon společně s náhradou chlopně."

Místo jednoho sálu mají dva také arytmologové. "Specializované výkony se dělaly v prostorách intervenčních kardiologů, kde měli arytmologové vyhražený den, den a půl, a docházelo k třenicím, ani neměli vše potřebné vybavení. Sál byl vybaven prakticky celý z prostředků Evropských fondů. Jde přibližně o 20 milionů korun, které šly na arytmologický sál. Jinak to bylo celkem zhruba 80 milionů pro celé plzeňské kardiovaskulární centrum a ty se dělily mezi kardiologické a kardiokardiochirurgické oddělení"

Budou nové sály Plzeňskému kraji stačit? "Kapacita je určitě dostačující, v Karlovarském kraji je také kardioangiolinka, není tam kardiochirurgie a rozvinutá arytmologie, takoví pacienti jsou referováni na naše pracoviště," prozradil

Srdíčko v Plzni spravují i přes zápěstí!

Od roku 2007 používají plzeňští intervenční kardiologové při srdečních katetrizacích přístup nikoliv přes cévy v třísle, ale přes cévy ze zápěstí, tedy přes radiální tepnu. Tato nová cesta k srdci přináší pacientům spoustu výhod a snižuje riziko komplikací.

"Více jak 90% výkonů se provádí přes zápěstí, včetně výkonů, které využívají tuto speciální diagnostiku, jako intravaskulární ultrazvuk apod.," poznamenal primář kardiologie Rokyta.

Pacientům nová metoda vyhovuje. "Nemohla jsem dýchat, tak mě odvezli do Stoda a tam zjistili, že je to srdíčko. Předtím jsem s tím problémy vůbec neměla. Čtrnáct dní jsem byla doma, to to přestalo, pak zas, a doktor Brunát mě proto poslal sem," řekla Marie Česáková z Dobřan. "Jsem tu třetí den, operaci mi dělali před chvilkou. Měla jsem z toho strach, ale vůbec to nebolelo. Jen to píchlo. Určitě bych to doporučila známým, kdyby měli potíže, aby se toho nebáli. Zítra prý půjdu domů!"

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte