Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Květen bude nezvykle teplý! Nová měsíční předpověď

04.05.2015 7:04

Podle nové měsíční předpovědi nás čeká květen ve znamení nadprůměrných teplot. Počítat bychom ale měli s přeháňkami a bouřkami. Ty dorazí už v tomto týdnu a s nimi ochlazení. Nová předpověď do 31. května.

DSC08834

Podle nové měsíční předpovědi do konce května se v následujících týdnech přece jen ohřejeme. Teploty by měly být spíš nadprůměrné, průměrná teplota je přitom pro toto období 14,1 stupně. Počítat bychom ale měli i s bouřkami a přeháňkami. Ty se v regionu objeví už v tomto týdnu.

"Období od 4. do 31. května 2015 očekáváme jako celek teplotně nadprůměrné. Poměrně velmi teplý bude zejména začátek období. Ochlazení uprostřed příštího týdne a v následujících týdnech by měly mít jen přechodný krátkodobý charakter. Z hlediska celkového množství atmosférických srážek předpokládáme, že období 4. – 31.5. bude jako celek přibližně na úrovni dlouhodobého průměru. Ze všech týdnů tohoto období by měl být nejvlhčí první týden, ve druhém týdnu očekáváme relativně slabší srážkovou činnost. Vzhledem k roční době začnou mít největší podíl na celkovém úhrnu srážky konvektivního charakteru (přeháňky a bouřky)," informoval ČHMÚ.

Nová předpověď pro tento týden: po teplém začátku týdne přijdou bouřky a ochlazení...

Hned na úvod týdne nás sice čekají vysoké teploty, ty ale už během úterý přeruší bouřky, které by místy mohly být i slnější. "V úterý začne přes naše území od západu postupovat studená fronta, před kterou k nám bude proudit velmi teplý vzduch od jihu. Za ní se od středy od západu začne rozšiřovat výběžek vyššího tlaku vzduchu. Během pátku výběžek vyššího tlaku vzduchu nad naším územím zeslábne. V dalších dnech bude postupovat ze západní Evropy nad naše území frontální systém a za ním se začne od západu rozšiřovat výběžek vyššího tlaku vzduchu," předpovídají meteorologové.

V pondělí bude většinou oblačno s přeháňkami, místy by se mohly objevit i bouřky. Teploty se ale dostanou až mezi 19 a 23 stupňů. 

V úterý bude oblačno až polojasno, postupně budou přibývat od západu mraky a místy se objeví i intenzivní bouřky. V noci naměříme 14 až 10 stupńů, přes den 24 až 28 stupňů.

Středa bude ve znamení zatažené oblohy s občasným deštěm, zpočátku se ještě budou místy objevovat bouřky. Noční teploty budou mezi 16 a 12 stupni, nejvyšší denní mezi 14 a 18 stupni.

Ve čtvrtek už by ale mělo být polojasno nebo skoro jasno, při zvětšené oblačnosti se objeví také přeháňky. V noci se budou teploty pohybovat mezi 10 a 6 stupni, přes den mezi 16 a 20 stupni.

V pátek nás čeká polojasno až oblačno, ojediněle se obejví slabý déšť. Noční teploty budou v rozmezí 9 až 5 stupňů, denní mezi 17 a 21.

Vyhlídka počasí od soboty do pondělí podle ČHMÚ: "Oblačno až polojasno, místy přeháňky. Na frontě přechodně až zataženo a srážky četnější, ojediněle i bouřky. Nejnižší noční teploty 10 až 5 °C. Nejvyšší denní teploty zpočátku 17 až 21 °C, postupně 14 až 18 °C."

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství