Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Radčice a Skvrňany spojí nová cyklolávka. Stavba odstartovala

05.10.2016 12:42

Přední Skvrňany a Radčice v Plzni spojí nová lávka, na kterou bude navazovat i nová komunikace. Stavba už začala a hotová by měla být na jaře příštího roku. Čtěte podrobnosti!

Lávka a cyklostezka v Božkově_QAP_foto (4)

Projekt výstavby nové lávky a komunikace u plzeňských Radčic oficiálně odstartoval. Stavba za skoro 8 a půl milionu má být hotová do května příštího roku. Cyklolávka umožní lepší spojení cyklistům a pěším mezi Předními Skvrňany, Radčicemi nebo například plzeňskou zoo.

Nové spojení obou břehů poslouží i cykloturistům, kteří přijíždí do Plzně po mezinárodní cyklotrase od Hracholuské přehrady. "Chtěli bychom, aby se díky zkvalitňování systému tras podél řek a zahušťování systému lávek zvyšoval počet cyklistů. Konkrétně lávka přes Mži lidem umožní vyhnout se dnes již dost frekventované silnici vedoucí od Kalikovského mlýna do Radčic,“ říká k zahájené stavební akci primátor Martin Zrzavecký.

Cyklostezka bude mít zhruba čtyři sta metrů a spojí Radčickou ulici v prostoru křižovatky u zoologické zahrady s polní cestou ze Skvrňan do Radčic. Samotná lávka bude dlouhá 25 metrů. "Projekt počítá s využitím ocelové lávky v minulosti umístěné nad železniční tratí u Jižního Předměstí sloužící k převedení horkovodu. Tato nosná konstrukce se uloží na nově vybudované železobetonové pilíře,“ řekl technický náměstek primátora Pavel Šindelář.

Konstrukce bude repasována, nefunkční díly se vymění, zajistí se nové vyztužení a podobně. Oproti původnímu stavu bude díky vybudování nové spřažené desky její původní šířka zvětšena z 1,7 metru na 3 metry.

Původně měla lávka vyrůst ještě v letošním roce, projekt ale zpozdilo výběrové řízení. Nový úsek komunikace včetně lávky je součástí městského projektu na budování sportovně rekreačních tras vedených v údolích plzeňských řek, takzvaného systému plzeňských Greenways.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT