Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

09.06.2024 21:58

Nehoda na silnici ve Spáleném Poříčí

POZOR! Neprůjezdná komunikace
Kvůli havárii auta do sloupu jsou dráty vysokého napětí na zemi. Neprůjezdná komunikace na obec Hvížďalka, hlavní komunikace ze Spáleného Poříčí na Těnovice je průjezdná.

Plzeň bude hostit zvoníky nejen z České republiky. Postarali se o to dva mladí plzeňští zvoníci

09.05.2024 11:12

Dva mladí plzeňští zvoníci Liborek Janíček (7 let) a Bruno Bezděk (14 let) zaujali své kolegy na letošním Setkání zvoníků v Holicích. Od místních zvoníků následně převzali putovní zvoničku. 

mladí zvoníci_sraz zvoníků Plzeň_Libor Janíček 2024

Spolu s putovní zvoničkou převzali mladí zvoníci zároveň i nelehký závazek, a to uspořádat největší profesní událost pro své kolegy nejen z České republiky. Setkání zvoníků ČR se bude v Plzni konat první sobotu v květnu roku 2025.

Plzeň na letošním Setkání zvoníků ČR, které se 30. dubna poprvé konalo mimo Prahu, úspěšně reprezentovali dva mladí zvoníci Liborek a Bruno. Liborek byl dokonce jako jeden z vůbec nejmladších zvoníků v republice se svou přednáškou zařazen i do hlavního programu. 

„Měl jsem velkou radost, že jsem mohl na vlastní oči vidět tolik zvoníků pohromadě a vyprávět o našem putování #zazvony i o internetové encyklopedii zvonů, kterou s tátou připravujeme,“ řekl Liborek.

Plzeňští zvoníci na akci, kde se sešlo více než 70 zvoníků z 21 měst, nepřijeli jen poslouchat. „Už cestou v autě, jsme se s Liborkem a jeho tátou domluvili, že příští rok budeme akci pořádat v Plzni, protože tu máme co ukázat a víme, že připravíme parádní program,“ doplňuje Bruno.

Po velkém úspěchu v Holicích se předpokládá, že do Plzně dorazí rekordní počet zvoníků z ČR, Slovenska, Polska a Německa. Liborek s Brunem chtějí navíc, nejen Plzeňanům, připomenout, že v roce 2025 budou zvony v katedrále sv. Bartoloměje slavit 10 let od jejich zavěšení do věže v rámci projektu Plzeň Evropské hlavní město kultury 2015.

Akce se uskuteční v sobotu 3. 5. 2025 v Plzni a bude přístupná také široké veřejnosti. Organizátoři mají v plánu připravit celodenní program s odbornými přednáškami, exkurzí do vybraných zvonic, mši za zvony a zvoníky a další doprovodný program.

Foto Libor Janíček

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT