Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Stodská nemocnice ruší poplatky otců u porodu

01.03.2016 9:59

Stodská nemocnice je další ze zdravotnických zařízení v kraji, kde se ruší poplatky jiných osob u porodu. Novinka začíná fungovat od března.

Qap 2

Otcové u porodů v krajských nemocnicích v regionu už budou mít přítomnost na porodních sálech zdarma. Jako další ruší poplatky i nemocnice ve Stodu. Od března je zrušený poplatek také ve Fakultní nemocnici Plzeň.

V porodnicích, které spadají pod Zdravotnický holding Plzeňského kraje, tak poplatky otců nebo jiných osob u porodu zmizely úplně. V loňském roce zrušily poplatky nemocnice v Domažlicích a Klatovech, v roce 2014 také Rokycanská nemocnice. Od března se nově ruší poplatky i ve Stodu.

"Pro zrušení poplatků jsme se rozhodli, protože považujeme tuto donedávna celkem běžnou praxi za přežitou. Přítomnost otce u porodu je v našich zařízeních vítána. Podpora partnera má na rodičku a průběh porodu pozitivní vliv a podle psychologů je společné prožití této emocionální události upevňujícím prvkem ve vztahu partnerů," komentuje novinku mluvčí holdingu Jiří Kokoška.

Zrušení poplatků se týká například i matek nebo blízkých osob rodiček. U klasických porodů je přítomnost další osoby v posledních letech naprosto běžná. "Druhá osoba je u porodů přítomna v 87 až 92 procentech případů (fyziologické porody). V drtivé většině, v 90 až 95 procentech případů, se jedná o partnera. Kromě partnerů to pak bývají třeba sestry rodiček nebo přítelkyně. Zatím jsme nevypozorovali a ani neočekáváme, že by zrušení poplatku mělo na tyto statistiky nějaký vliv. Partneři, kteří chtěli být při porodu spolu, poplatek akceptovali. Nicméně byl chápán, jako jakési vstupné, což není úplně šťastné, byť nemocnice má s přítomností druhé osoby na porodním boxu nebo na porodním operačním takzvaném sekčním sále určité náklady, které nehradí systém zdravotního pojištění," dodává mluvčí krajských nemocnic.

Od března ruší poplatky u porodů také Fakultní nemocnice Plzeň. Novinku ohlásila už v minulém týdnu. Podrobnosti se dočtet v článku zde.

FOTO: ilustrační

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství