Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

22.05.2024 20:15

Osobní auto se střetlo s cyklistou v centru Klatov

Záchranná služba transportovala cyklistu do nemocnice se středně těžkým zraněním

Plzeňští bezdomovci Stáňa a Tonda už mají kde žít. Na stavbě domku se sami podíleli - FOTKY

22.05.2024 9:55

Pilotní projekt Safety First vyvrcholil. Dva lidé bez domova mají nyní místo, kde mohou říkat, že jsou doma. 

bezdomovci Tonda a Stáňa mají kde žít_0524_MMP (1)
bezdomovci Tonda a Stáňa mají kde žít_0524_MMP (1)bezdomovci Tonda a Stáňa mají kde žít_0524_MMP (2)bezdomovci Tonda a Stáňa mají kde žít_0524_MMP (3)

V pondělí 20. května 2024 převzali Tonda a Stáňa klíče od malého dřevěného domku, který je umístěn na jednom z parkovišť v Plzni na Skvrňanech. 

Domek poskytuje jen to nejzákladnější vybavení, malou kuchyňku a mobilní wc. Každý den na něm tři měsíce Tonda a Stáňa pracovali. Domek je umístěn na odstavném parkovišti na území třetího městského obvodu. Jejich úkolem bude parkoviště hlídat a také uklízet okolí. Odměnou jim bude skromné bydlení a stravenky.

Na pilotní projekt spolku SISU poskytlo dotaci přesahující 400 tisíc korun také město Plzeň. 

„Jedním z hlavních přínosů pro osoby v tomto projektu je možnost nácviku pracovních návyků. Pro osoby bez přístřeší, které již delší dobu nevykonávaly žádnou výdělečnou činnost, je těžké nastoupit do práce a hned pracovat pět dní v týdnu osm hodin denně. Díky podílení se na stavbě příbytku se budoucí obyvatel naučí pracovním povinnostem, určitému režimu a dodržování pravidel,“ vysvětluje Martin Hruška, ředitel spolku SISU, který se stará o projekt s názvem Safety First.

Spolek SISU se se svým projektem s názvem Safety First snaží umožnit lidem bez přístřeší podílet se na tvorbě legálního a smysluplného místa k přebývání. Má je motivovat k zodpovědnosti za své obydlí a jeho okolí, naučit je pracovním návykům a pomoci jim řešit jejich sociální situaci z přívětivějšího prostředí poskytujícího bezpečí a podmínky k rozvoji. Spolek chce ve stavbě domků pro lidi bez domova pokračovat.

„Děkuji všem, kteří umožnili to, že jsme mohli domek postavit. Především městu Plzni, které nám poskytlo na projekt finance a třetímu plzeňskému městskému obvodu, na jehož pozemek jsme mohli domek umístit. Děkujeme i dalším dárcům,“ dodal ředitel spolku SISU Martin Hruška.

S nápadem bezdomoveckých buněk přišel za Martinem Hruškou místostarosta MO Plzeň 3 Ondřej Ženíšek už v roce 2021. „Jsem opravdu rád, že se projekt povedlo do Plzně přivést, velmi se mi totiž líbil projekt s názvem Homeless Blues, který funguje v Praze 9. Bezdomoveckých buněk tam jsou již desítky a mají s ním velmi pozitivní výsledky,“ říká místostarosta.

Foto MMP

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT