Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Koterovská náves září novotou! Řidiči se ale problémů v okolí nezbavili, FOTKY!

08.10.2013 14:10

Historická náves v Plzni Koterově je po víc jak roce opravená. Konat se tu budou i trhy a jarmarky a kulturní akce. Řidičům ale u Koterova komplikuje život další uzavírka. Zavřený je nájezd na hlavní tah I/20! Podívejte se na fotky!

Opravená Koterovská náves.
Omezení na sjezdu od kruhového objezdu ke Koterovu. Stavba nové křižovatky na přivaděči na I/20. Stavba nové křižovatky na přivaděči na I/20. Stavba nové křižovatky na přivaděči na I/20. Stavba nové křižovatky na přivaděči na I/20. Opravená Koterovská náves. Opravená Koterovská náves. Opravená Koterovská náves. Opravená Koterovská náves. Opravený průjezd Koterovem. Opravená Koterovská náves. Opravená Koterovská náves. Opravená Koterovská náves.

Opravy Koterovské návsi v Plzni jsou definitivně u konce. Ve velkém si oddychli nejen přímo obyvatelé Koterova, ale také řidiči a cestující MHD, protože do Koterova se po roce znovu vrátil i provoz. Přesto stále musí šoféři v lokalitě počítat s komplikacemi. Staví se nová silnice od VGP Parku na Bručné a nájezd na I/20 je uzavřený. 

Rekonstrukce historického jádra Koterova odstartovala loni v září prvními výkopy, ale už dávno před tím byla rekonstrukce v plánu. Její přípravy trvaly několik let hlavně kvůli žádostem o dotace a celkově byly problémy dané i tím, že původně byla oprava v Koterově zařazená až mezi náhradníky.

"Tady byl jeden problém za druhým," říká starosta Slovan Lumír Ashcenbrenner. Kromě dotací zkomplikovaly práce i povodně.

Rekonstrukce návsi se nakonec o několik měsíců protáhla. "Ta akce se protáhla i kvůli povodňovým dešťům, ale za tu dobu realizace se tu ale změnilo dá se říct všechno. Vozovka, chodníky, nový mobiliář, elektrické vedení šlo pod zem a byly vybudovány kanalizační přípojky," vyjmenovává novinky starosta obvodu Lumír Aschenbrenner a o tom, že opravy s sebou nesly řadu problémů, mluví velmi otevřeně. 

"Tady byl jeden problém za druhým. Zaprvé kvůli dotacím, při vyhodnocení jsme byli dáni mezi náhradníky, takže postupně jsme se z náhradníků dostali mezi akce, které jsou podporovány ROPem. Pak další komplikací bylo to, že se při výkopových pracích zjistilo, že musíme jít víc do hloubky, než se předpokládalo. A poslední komplikací pak byly přívalové deště letos v létě," říká starosta.

Jarmarky, trhy i kulturní akce! To bude nový Koterov... Opravy za 38 milionů se ale vyplatily a Koterov tak už v příštím roce ožije i novými trhy a nejrůznějšími akcemi. "Plánujeme řadu akcí. Byla to vlastně i podmínka k získání té dotace. Takže budeme zde příští rok pořádat různé jarmarky, trhy, například i Den medu a další podobné akce," prozradil Lumír Aschenbrenner při slavnostním otevření návsi. 

Ve velkém si oddychli i obyvatelé. "Jsme rádi, že už ta náves je hotová. Hlavně kvůli lidem v Koterově, protože tady to bylo peklo, když to tak vezmu. Teď to ale vypadá pěkně a myslím si, že vzhledem k tomu, že je to na cyklostezce Plzeň Šťáhlavy, která je zatím ještě nedokončená, tak si cyklisté sem najdou cestu, že sem budou jezdit a že se lidé o tom dozví. Že Koterov není jen nějaká ulice na kraji Plzně," řekl QAPu náčelník koterovských sokolů František Bartovský. 

Dopravní komplikace u Koterova ale neskončily! Řidiči ale dál hned u Koterova musí počítat s problémy. I když aktuální stavba už se netýká přímo oprav v Koterově, například právě odsud se nedostanou auta na hlavní průtah I/20, který je přivaděčem k dálnici. Už v léte se totiž zahájila stavba nové silnice k VGP Parku Plzeň Bručná.

Do centra města z Koterova se tak jezdí přes zástavbu na Bručné a přes Nepomuckou třídu. Na dálnici se najíždí až kolem Olympie. Práce na nové silnici včetně křižovatky by měly skončit na konci roku.

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství