QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Nejlepší středoškolští chemici budou soupeřit na olympiádě v Plzni

25.01.2022 13:15

ZČU bude od 31. ledna do 3. února hostit 58. ročník národního kola Chemické olympiády. Soutěž těch nejnadanějších středoškolských chemiků se v západočeské metropoli uskuteční vůbec poprvé.

chemicka laborator FPE

Chemická olympiáda je přírodovědná soutěž, kterou každoročně vyhlašuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR pro žáky základních a středních škol. Za cíl si klade podnítit jejich zájem o obor a rozvíjet jejich schopnosti.

Do Plzně se tak na přelomu ledna a února sjede více než šest desítek nejlepších středoškolských řešitelů krajských kol Chemické olympiády z celé republiky. „Z velké části jde o středoškoláky, kteří si našli čas a zdokonalují se v chemii i mimo školní výuku. Většina z nich si chemii volí také jako svůj obor na vysoké škole,“ říká Vladimír Sirotek z katedry chemie Fakulty pedagogické ZČU. 

Studenti budou soutěžit tři dny, od pondělí 31. ledna do středy 2. února, v posluchárnách a laboratořích katedry chemie Fakulty pedagogické ZČU ve Veleslavínově ulici 42. Své vědomosti a schopnosti změří v testu teoretických znalostí a při praktické zkoušce v chemické laboratoři. Kromě soutěžních úloh je pro účastníky připraven i bohatý doprovodný program, při kterém se seznámí s univerzitou a městem Plzní.

Kromě jiného si prohlédnou laboratoře výzkumného centra NTC a dozví se, jaké úkoly ve své práci výzkumníci řeší. Připraven je pro ně také interaktivní workshop s termokamerami, které výzkumný tým NTC vyvinul speciálně do školní výuky. Díky nim se podívají na chemické pokusy jinýma očima a dozví se zajímavé informace o termovizním měření.

Slavnostní zahájení 58. ročníku národního kola Chemické olympiády proběhne v pondělí 31. ledna v 17 hodin v aule Fakulty pedagogické ve Veleslavínově ulici 42. Na stejném místě se pak ve čtvrtek 3. února od 10 hodin uskuteční také vyhlášení výsledků a předání diplomů a cen vítězům.

 

foto: ZČU

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24