Koupací sezona startuje. Kvůli napouštění bazénů hrozí zakalení vody

10.05.2016 18:22

Vodárna Plzeň varuje před riziky spojenými s napouštěním bazénů vodou z vodovodu.  Usazeniny z vodovodní sítě mohou způsobit rezavé zabarvení vody u majitele bazénu i v  okolí.

Vodárna Plzeň

"Ač se snažíme naše odběratele  upozorňovat  na možná rizika, stále se ještě případy zakalení objevují. Pokud náhle prudce zvýšíme odběr vody, dojde k nárazovým změnám hydraulických poměrů v síti a začnou se uvolňovat usazeniny z vnitřního povrchu vodovodní sítě a tím dojde k zakalení vody. Tento problém se pak netýká pouze vlastního místa odběru, ale často i poměrně širokého okolí, vysvětluje provozní ředitel Vodárny Plzeň Jan Kretek.“

Přímé napouštění bazénů vodou z vodovodu pro veřejnou potřebu se kvůli výše uvedeným skutečnostem nedoporučuje. Pokud byste se nicméně pro tuto variantu rozhodli, je nezbytné se na postupu předem poradit s pracovníky příslušných pracovišť Vodárny Plzeň (Plzeň 377 413 413, Nýřany 377 931 315 a Kralovice 373 396 304), případně kontaktovat centrální dispečink (377 413 444). „Získáte tam pokyny, jak postupovat, aby nedošlo k ohrožení kvality pitné vody jak pro vás, tak i související veřejný vodovod,“ dodává Jan Kretek.

Další  možností je  objednání dovozu vody cisternou. Při dojednávání termínu je však třeba počítat s tím, že cisterny jsou určeny pro řadu činností, z nichž například náhradní zásobování vodou v případě havárií má před ostatními přednost.

FOTO: www.plzen.eu

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT