Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Fakultní pijavice - Plzeňané darují již "třetí kapku"

09.05.2011 10:18

I letos pořádají studenti Lékařské fakulty v Plzni akci "Fakultní pijavice" a zvou všechny pravidelné dárce i prvodárce, aby dorazili v úterý 10. května a ve středu 11. května do Fakultní nemocnice Plzeň.

Pijavice

Po úspěšných akcích 1. a 2. Kapka Fakultní pijavice se v úterý 10. května a ve středu 11. května uskuteční pod záštitou studentů Lékařské fakulty v Plzni 3. Kapka Fakultní pijavice. Studenti tak vyzývají všechny pravidelné dárce i ty, kteří ještě nikdy nedarovali, aby dorazili i se svými zdravými přáteli do Fakultní nemocnice a přispěli tak svou kapkou krve na konto dobré věci.

Odběry budou probíhat v úterý 10. května od 6.30 do 12.00 hodin a ve středu 11. května od 6.30 do 17.00 na Transfuzní stanici Fakultní nemocnice Plzeň (ul. 17. listopadu 2479/12, Bory).

Pokud se chcete stát dárcem krve, musíte splňovat určité náležitosti. V prvé řadě musíte být ve věku mezi 18 a 65 let, musíte vážit minimálně 50 kg, nebýt hypertonik (tj. netrpět na vysoký krevní tlak), podmínkou je dobrý zdravotní stav (tj. v době odběru se cítit dobře, bez nachlazení či chřipkových příznaků, infekčních chorob apod.), být minimálně čtyři týdny po očkování, proběhlé chřipce, vysazení antibiotik a projevech alergie a ženy by neměly chodit k odběru krve v době menstruace.

Co si sebou vzít na odběr? Nezapomeňte občanský průkaz, případně jiný doklad prokazující vaši totožnost a průkaz zdravotní pojišťovny.

Jste rozhodnuti jít na odběr? Večer před odběrem byste měli dodržovat správnou životosprávu. Měli byste se vyhnout tučnému jídlu a nepít alkohol. Ráno v den odběru se doporučuje pouze lehce a netučně posnídat a zvýšit příjemn tekutin. Důležité je ráno před odběrem nekouřit.

Každý dárce krve podstupuje před samotným darováním několik vyšetření, která jsou zaměřená na krevní tlak, pulz, teplotu, krevní obraz, infekční záněty jater, pohlavní choroby a další.

Odběr je prováděn vyškoleným zdravotním personálem a veškerým materiálem jsou originální jednorázové vaky. Jelikož se jedná o uzavřený systém, dárce nemůže být ohrožen žádnou infekcí. Při samotném odběru se odebírá přibližně 450 mililitrů krve.

Krev můžete darovat několikrát do roka, u mužů je to 4x v roce a to vždy po třech měsících, u žen 3x vroce po čtyřech měsících.

Pokud se rozhodnete darovat krev v rámci Fakultní pijavice, příjemnou odměnou vám může být středeční afterparty 3. Kapky Fakultní pijavice spojená s Teplákovou party v klubu Runway. Zde budou moci dárci a jejich přátelé doplnit ztracené tekutiny. Hudebním průvodcem večera se stane DJ PANiXs.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT