Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

15.05.2024 16:13

Zemřel Vlastimil Harapes

Bylo mu 77 let

15.05.2024 13:58

Fanoušci hokeje, zbystřete!

Originální medaile z MS jsou k vidění v plzeňském muzeu Depo Moto Art. Podívejte se na FOTKY.

ČT rozjela dva nové programy, problémy jsou i na západě Čech. Máme info a rady!!!

06.09.2013 11:46

Česká televize spustila na konci srpna dva nové programy. Už se vám podařily naladit? Jestli se objevily nějaké problémy a jak případně postupovat, pro vás zjišťoval QAP.CZ!

tv

Česká televize spoustila od 31.8. dva nové programy - ČT :D a ČT art, které najdete na jediném vysílacím okruhu. ČT :D běží vždy od šesti hodin ráno a ČT art pak od osmé večer. Abyste mohli oba nové kanály sledovat, je třeba je naladit a ne každému se to například na Plzeňsku podařilo. Pokud čekáte, že se kanál naladí automaticky, jste na omylu. QAP.CZ pro vás zjišťoval, jak správně postupovat...

,,Ladili jsme, točili s anténou, prostě nám do nejde. Dokonce jsem se radil s kolegy z práce a taky jim to nešlo, prý se to automaticky nenaladí. Ale já ladil i ovladačem, asi něco dělám špatně," napsal QAPU Jirka s tím, že synovi ve Lhotě se to povedlo bez problémů.

Proč tedy není možné nové kanály naladit všude? ,,Na základě doporučení Českého telekomunikačního úřadu využila ČT možnost pronájmu části práv k regionálním kmitočtům různých regionálních sítí. Jde o jediné, legislativně, technicky i ekonomicky dostupné řešení. Nutí však ČT spoléhat na služby provozovatelů regionálních sítí a vyčkat na výsledky mezinárodních dohod o kmitočtové koordinaci mezi jednotlivými evropskými státy. Na jejich základě může ČTÚ uvolnit kmitočty, tedy frekvence pro vysílání multiplexů," informovala QAP mluvčí ČT Alžběta Plívová.

Otázkou tedy je, proč ČT kantály spouští, když nemá stoprocentní pokrytí? ,,Takřka žádný kanál není dostupný pro sto procent obyvatel.  ČT má objektivně limitované možnosti šíření nových stanic. Přistoupila proto k řešení, kdy většina, byť ne všichni diváci, tyto programy naladit mohou s tím, že konečného pokrytí by chtěla dosáhnout do dvou let," zní odpověď z České televize.

Největší problémy můžete čekat v příhraničí, kde je obecně horší pokrytí. V současné době řeší ČT třeba vysílač Čerchov na Domažlicku, o pronájmu na dalších vysílačích se vedou obchodní jednání. 

Chyba ale nemusí být vždy na straně ČT. Zde jsou rady, jak nové kanály správně naladit.

QAP.CZ získal i vyjádření Petra Dvořáka, generálního ředitele ČT, k vysílání nových programů: „Díky ČT :D a ČT art můžeme nabídnout bohatý program i těm, kteří vysílání v ucelené formě dlouho postrádali - dětem a nejnáročnějším milovníkům kultury. Vznik dětské televize ČT :D nám poskytuje jedinečný prostor pro zábavně-vzdělávací pořady, a garantuje rodičům, že v televizi existuje bezpečné místo pro jejich děti. ČT art zase přenesl kulturu do hlavního vysílacího času, otevřel dveře pravidelnému zpravodajství o aktuálním uměleckém dění."

FOTO:ČT

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT