QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Od čtvrtečního rána probíhá sběr kamenů u Dobřan

10.09.2020 12:17

Od dnešního rána probíhá sběr kamenů na části pole v Dobřánkách (nad kapličkou), kde vznikne extenzivní sad. Pokud máte zájem o vysbírané kameny, máte možnost si je zdarma odvézt.

kameny1

V Dobřánkách vznikne extenzivní sad. Co to znamená? Je to tradičně obhospodařovaný sad s rozrostlými stromy, bylinným porostem a zvířaty.

Tradiční extenzivní (neboli rozptýlená) výsadba ovocných stromů dotváří ráz celé středoevropské kulturní krajiny. Na rozdíl od intenzivního sadařství s velkým počtem stromků na jednotku plochy, jsou stromy v extenzivní výsadbě sázeny v širším rozestupu nebo samostatně, aby mohlo dojít k plnému rozvinutí koruny. Mají rozlohu různou, od malých sadů o několika stromech na mezi až po desítky stromů, jejichž hustota je o mnoho nižší, než v případě intenzivních sadů. Stromy se dožívají vyššího věku, což umožní tvorbu hnízdních dutin, jsou atraktivní pro mnohé bezobratlé. V tradičním sadu se využívá vyšších kmenných tvarů často starých odrůd (nasazení korunky je min. ve 160 cm), a to z důvodu dalšího využití plochy pod stromy. Bylinný porost pod ovocnými stromy se kosí na seno (tzv. luční sady) nebo spásá hospodářskými zvířaty (tzv. pastvinné sady), kterým stromy zároveň poskytují stín. To vše dlouhodobě podporuje biologickou rozmanitost.

Intenzivní sady jsou charakteristické velkou rozlohou, vysokou hustotou stromů s jejich častou obměnou, novými výnosnými odrůdami na nízkých kmenných tvarech, které vchází velmi rychle do plodnosti, hnojením a postřiky pesticidy, to vše je důsledně oplocené.

kamenyPokud tedy máte zájem ozdobit si nějakým kamenem z Dobřánek třeba Vaši zahrádku, můžete si přijít vybrat do Dobřánek.

Fotky: město Dobřany


 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24