16.05.2024 14:39
Čeká nás víkend plný zábavy! Přinášíme tipy na akce v Plzni a Plzeňském kraji
Víkend 18. až 19. května nabídne mnoho zajímavých akcí. Přinášíme oblíbené tipy!
16.05.2024 14:39
Víkend 18. až 19. května nabídne mnoho zajímavých akcí. Přinášíme oblíbené tipy!
16.05.2024 11:35
16.05.2024 9:27
V centru Plzně právě probíhá dopravní omezení, které se váže k začínající rekonstrukci tramvajové trati. Přinášíme informace.
Severní Plzeňsko oživily v sobotu 9. září Dožínky Plzeňského kraje. K vidění byl dožínkový průvod, návštěvníci měli také možnost ochutnat lokální potraviny. Někteří výrobci si také odnesli ocenění v soutěži Regionální potravina Plzeňského kraje 2023.
Program probíhal na dvou místech. V parku u kostela sv. Blažeje se chystal tradiční dožínkový průvod, probíhaly ukázky dožínkových vazeb, zdobení koní a povozu či ochutnávky regionálních potravin.
Průvod pak odsud vyrazil na Farmu Janko, kde se odehrál hlavní program, ocenění výrobců, zemědělců a také koncert kapely Michal Tučný revival. „I letos jsme si připomněli tradici dožínkových oslav tak, jak jsou lidé zvyklí. Vybrali jsme severní Plzeňsko a konkrétně rodinnou farmu, která se zemědělské činnosti věnuje už pět generací a vychovává si další. Lokální výrobci představili řadu skvělých výrobků a já jsem velmi rád, že si na takové akci vždy ochutnám a koupím něco dobrého. A jako bonus ke skvělé chuti a kvalitě výrobků též podpoříte nákupem i samotný kraj. Vždyť jsou to právě regionální výrobci, kteří tu produkují výrobky ale i zaměstnávají místní lidi a pečují o krajinu,“ řekl hejtman Rudolf Špoták.
Po celou dobu akce byly připraveny na farmě stánky regionálních výrobců ale také workshopy tvoření, pletení košíků a dalších tradičních – řemeslných aktivit.
V rámci programu proběhlo také ocenění v soutěži Regionální potravina Plzeňského kraje 2023, která předávali za Plzeňský kraj hejtman Rudolf Špoták a jeho náměstek Petr Vanka.
Ocenění Regionální potravina Plzeňského kraje si odnesly tyto výrobky:
Čendova klobása, Jan Jero
Žihelská svačinka, Jaroslav Procházka
Čerstvý kozí sýr ořechový, MgA. Adam Březovský
Jarovský jogurt bílý, Jindřiška Jandečková
Povidlová srdíčka, Lucie Fabišiková
Maková štafetka, Střední škola zemědělská a potravinářská, Klatovy
Domažlická 12, Domažlické městské lesy
Jablečné chutney bez chilli, Šárka Líbenková
Med smíšený, Karel Toupal
Foto KUPK