Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Dožínky Plzeňského kraje hostila farma ve Vysoké Libyni, nechyběl ani tradiční průvod - FOTKY

10.09.2023 9:14

Severní Plzeňsko oživily v sobotu 9. září Dožínky Plzeňského kraje. K vidění byl dožínkový průvod, návštěvníci měli také možnost ochutnat lokální potraviny. Někteří výrobci si také odnesli ocenění v soutěži Regionální potravina Plzeňského kraje 2023.

Hejtman, Jankovi
společná s oceněnými výrobci2Hejtman, Jankovi983

Program probíhal na dvou místech. V parku u kostela sv. Blažeje se chystal tradiční dožínkový průvod, probíhaly ukázky dožínkových vazeb, zdobení koní a povozu či ochutnávky regionálních potravin.

Průvod pak odsud vyrazil na Farmu Janko, kde se odehrál hlavní program, ocenění výrobců, zemědělců a také koncert kapely Michal Tučný revival. „I letos jsme si připomněli tradici dožínkových oslav tak, jak jsou lidé zvyklí. Vybrali jsme severní Plzeňsko a konkrétně rodinnou farmu, která se zemědělské činnosti věnuje už pět generací a vychovává si další. Lokální výrobci představili řadu skvělých výrobků a já jsem velmi rád, že si na takové akci vždy ochutnám a koupím něco dobrého. A jako bonus ke skvělé chuti a kvalitě výrobků též podpoříte nákupem i samotný kraj. Vždyť jsou to právě regionální výrobci, kteří tu produkují výrobky ale i zaměstnávají místní lidi a pečují o krajinu,“ řekl hejtman Rudolf Špoták.

Po celou dobu akce byly připraveny na farmě stánky regionálních výrobců ale také workshopy tvoření, pletení košíků a dalších tradičních – řemeslných aktivit.

V rámci programu proběhlo také ocenění v soutěži Regionální potravina Plzeňského kraje 2023, která předávali za Plzeňský kraj hejtman Rudolf Špoták a jeho náměstek Petr Vanka.

Ocenění Regionální potravina Plzeňského kraje si odnesly tyto výrobky:

Čendova klobása, Jan Jero

Žihelská svačinka, Jaroslav Procházka

Čerstvý kozí sýr ořechový, MgA. Adam Březovský

Jarovský jogurt bílý, Jindřiška Jandečková

Povidlová srdíčka, Lucie Fabišiková

Maková štafetka, Střední škola zemědělská a potravinářská, Klatovy

Domažlická 12, Domažlické městské lesy

Jablečné chutney bez chilli, Šárka Líbenková

Med smíšený, Karel Toupal

Foto KUPK

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT