QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Škola v Liticích má moderní zrekonstruované patro, uzavřeno bylo více než 25 let – FOTKY

18.04.2024 14:27

Ve čtvrtek 18. dubna bylo v plzeňských Liticích slavnostně otevřeno kompletně zrekonstruované druhé patro základní školy. Zvýšila se tím celková kapacita školy.

ZŠ _Litice _rekonstrukce je hotová foto QAP (19)
ZŠ _Litice _rekonstrukce je hotová foto QAP (17)ZŠ _Litice _rekonstrukce je hotová foto QAP (2)ZŠ _Litice _rekonstrukce je hotová foto QAP (3)ZŠ _Litice _rekonstrukce je hotová foto QAP (1)ZŠ _Litice _rekonstrukce je hotová foto QAP (4)ZŠ _Litice _rekonstrukce je hotová foto QAP (5)ZŠ _Litice _rekonstrukce je hotová foto QAP (6)ZŠ _Litice _rekonstrukce je hotová foto QAP (7)ZŠ _Litice _rekonstrukce je hotová foto QAP (8)ZŠ _Litice _rekonstrukce je hotová foto QAP (9)ZŠ _Litice _rekonstrukce je hotová foto QAP (10)ZŠ _Litice _rekonstrukce je hotová foto QAP (11)ZŠ _Litice _rekonstrukce je hotová foto QAP (12)ZŠ _Litice _rekonstrukce je hotová foto QAP (13)ZŠ _Litice _rekonstrukce je hotová foto QAP (14)ZŠ _Litice _rekonstrukce je hotová foto QAP (15)ZŠ _Litice _rekonstrukce je hotová foto QAP (16)ZŠ _Litice _rekonstrukce je hotová foto QAP (18)ZŠ _Litice _rekonstrukce je hotová foto QAP (19)ZŠ _Litice _rekonstrukce je hotová foto QAP (20)ZŠ _Litice _rekonstrukce je hotová foto QAP (21)ZŠ _Litice _rekonstrukce je hotová foto QAP (22)ZŠ _Litice _rekonstrukce je hotová foto QAP (23)ZŠ _Litice _rekonstrukce je hotová foto QAP (25)ZŠ _Litice _rekonstrukce je hotová foto QAP (24)ZŠ _Litice _rekonstrukce je hotová foto QAP (27)ZŠ _Litice _rekonstrukce je hotová foto QAP (26)ZŠ _Litice _rekonstrukce je hotová foto QAP (28)ZŠ _Litice _rekonstrukce je hotová foto QAP (29)ZŠ _Litice _rekonstrukce je hotová foto QAP (30)ZŠ _Litice _rekonstrukce je hotová foto QAP (31)ZŠ _Litice _rekonstrukce je hotová foto QAP (32)ZŠ _Litice _rekonstrukce je hotová foto QAP (33)ZŠ _Litice _rekonstrukce je hotová foto QAP (34)ZŠ _Litice _rekonstrukce je hotová foto QAP (35)

Rekonstrukcí prošlo celé druhé patro základní školy v Liticích, které bylo dlouhých 25 let zavřené. Tímto krokem se uleví litickým rodičům, kteří byli nuceni kvůli malé kapacitě školy svoje děti vozit do Plzně.

Stavební práce probíhaly od července loňského roku, hotovy byly vloni na podzim. Po té došlo na samotné vybavení jednotlivých tříd. Nyní už je kompletně vše připraveno pro začátek dalšího školního roku.

Starosta městského obvodu 6 Michal Hausner má z rekonstrukce patra obrovskou radost. „Stojíme na místě, kde je již vše hotovo. Ještě před rokem a půl se zde nacházelo zchátralé patro, které bylo 25 let uzavřeno. Rekonstrukcí jsme navýšili kapacitu a zároveň zvýšili hodnotu budovy,“ uvedl starosta Litic při slavnostním otevření.

Slavnostní zahájení si nechala ujít ani náměstkyně primátora pro oblast školství a cestovního ruchu Lucie Kantorová, která si velmi pochvalovala spolupráci s litickým starostou. „Velkou zásluhu na tomto projektu má i starosta Litic Michal Hausner, byl to můj spolubojovník o vyjednávání financí. Tímto bych mu chtěla poděkovat, protože ve dvou se to lépe táhne, a proto se dnes tady můžeme setkat,“ poděkovala náměstkyně primátora při slavnostním otevření.

Kapacita litické školy se rekonstrukcí navýšila o pět tříd, tedy zhruba o 90 dětí. „V dubnu už se konaly zápisy do prvních tříd a můžeme říci, že všichni zájemci o litickou školu budou uspokojeni a pokud budou mít o toto odloučené litické pracoviště zájem rodiče žáků, kteří přišli na 26. ZŠ k zápisu, tak jej také budou moci do kapacity využít,“ dodala Lucie Kantorová.

Ve škole jsou nové prostory, které jsou technicky velmi dobře vybavené. Nechybí nové interaktivní tabule, nové sociální zařízení včetně toalety pro tělesně postižené. Vznikla i nová sborovna pro učitele, kteří doposud měli pouze malé zázemí.

Nové moderní učebny budou sloužit jako kmenové třídy pro jednotlivé ročníky. Po rekonstrukci vznikla i jedna počítačová učebna. „Jde o naší druhou počítačovou učebnu ve škole,“ upřesnila zástupkyně ředitelky.

Rekonstrukcí prošel i suterén základní školy. „V suterénu školy nově vznikl prostor pro 250 žáků. Každý žák bude mít svoji šatní skříňku, která bude v suterénu nebo v přízemí školy,“ dodala ředitelka školy.

Jednání o rekonstrukci probíhala delší dobu. „Navýšení kapacity naší základní školy jsem vnímal jako jednu z hlavních priorit našeho obvodu. Hned po nástupu do pozice starosty Litic v říjnu 2022 jsem začal v této věci jednat s náměstkyní primátora Lucií Kantorovou, do jejíž gesce spadá školství. Do ledna loňského roku proběhlo několik schůzek a na každé jsme se posouvali postupně blíže k úspěchu," shrnul starosta Litic.

Vsříc šestému plzeňskému obvodu vyšlo vedení města Plzně. „Chci poděkovat městu za vstřícnost a pochopení nutnosti řešit navýšení kapacity naší školy. Našli jsme cestu k realizaci tohoto projektu, to je pro rodiče i děti z Litic a spádové oblasti velmi dobrá zpráva,“ dodal Michal Hausner.

Celkové náklady na rekonstrukci dosáhly 10,7 milionů korun včetně DPH, jednalo se o finance z rozpočtu města Plzně.

Litická škola byla založena v roce 1928. Navštěvovali ji žáci z Litic a přilehlých obcí Radobyčic, Šlovic, Lhoty a Valchy. Původně mívala více než 300 žáků od 1. do 9. ročníku. V roce 1998 byla škola z důvodu nižšího počtu žáků připojena k 26. ZŠ v Plzni (tzv. Růžovce) jako integrované pracoviště s 1. až 5. třídou prvního stupně. Od roku 2018 slouží dětem ve školním areálu nově vybudované hřiště s umělým povrchem.

Foto: QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT