QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Otestujte si své srdce- Srdeční procházková trasa v Plzni

15.10.2020 14:40

Dlouhé sezení, válení na gauči nebo nezdravá strava...To je jen zlomek aktivit, které neprospívají našemu srdci. Pro zdraví srdce je důležitý pravidelný pohyb.

podzim8

Nová Srdeční procházková trasa v Plzni vznikla pod záštitou Fakultní nemocnice Plzeň a je značena od 19. října do 18. listopadu.

Na její začátek příchozí upozorní oranžová edukativní židle a informační tabule přibližující problematiku chronického srdečního selhání. Symboly Ruku na srdce na chodnících návštěvníkům ukáží, kudy a kam, a celou okružní procházkou je tak provedou. Plzeňská procházková trasa je dlouhá zhruba 1,5 km a návštěvníkům zabere přibližně 30 minut chůze.

Jakou trasu organizátoři vyznačili? Procházka začíná u amfiteátru OC Plzeň Plaza u mostu přes řeku Mži. Její první kroky směřují po mostě přímo do parku (bývalé výstaviště), kdy za skateparkem pokračuje mimo něj směrem k zástavbě. Posléze ulicí Lochotínská až pod most generála Pattona a dále za parkoviště, kde ostře uhýbá doprava na cyklostezku. Před Lochotínskou lávkou se cesta znovu stáčí doprava a táhne se příjemným prostředím podél řeky Mže zpět do parku, tentokrát do jeho pravé části.

I přesto, že je trasa značena pouze do 18. listopadu, projít si ji bude možné i kdykoli poté, jen už bez přítomnosti edukativních oranžových židlí a oranžového značení na chodnících. Mapku zájemci najdou na www.rukunasrdce.cz.

Mapa_Plzen_1920x1080

Vyznačená Srdeční procházková trasa může pacientům pomoci k pravidelnému sledování jejich kondice. Pokud pacient, který využívá trasu k procházkám pravidelně a nikdy mu nedělala problém, začne mít náhle potíž s jejím zvládnutím, a to například tak, že se nadměrně zadýchává a je unavený či se objeví bolesti na hrudníku, ačkoli se tyto obtíže při jiných pravidelných procházkách nedostavovaly, může mu tím tělo naznačovat, že se na jeho zdravotním stavu něco změnilo a je třeba se obrátit na ošetřujícího lékaře.

Foto: , ilustrační, mapa - www.rukunasrdce.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24