Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Plzni vznikla zcela nová židovská rituální lázeň mikve. Je tak jedinou funkční v kraji!

03.04.2022 16:22

Během tříleté rekonstrukce Velké synagogy v Plzni byla v Rabínském domě postavena zcela nová židovská rituální lázeň nazývaná mikve. Jak rituální lázeň probíhá a jakou roli hraje v židovské víře? Čtěte v článku.

mikve1
mikve1mikve2mikve3

„Základem každé fungující židovské komunity jsou tři věci – Tóra, škola a mikve. Pokud se tedy Židovská obec rozhoduje, kam vložit své finanční prostředky, jestli do stavby synagogy, nebo do stavby mikve, přednost má vždy mikve,“ uvádí mluvčí Židovské obce Plzeň Barbora Freund.

Mikve se původně v Rabinském domě nenacházela, byla vystavena jako zcela nová v době tříleté rekonstrukce Velké synagogy. Celá stavba mikve, která začala v roce 2019, trvala dva roky. „Mikve byla složitá technicky, kromě stavebního dozoru bylo nutné, aby to dozoroval i rabín, aby to odpovídalo rituálním předpisům. Ještě před měsícem se místnost malovala, stavba byla předána v posledních týdnech,“ říká Barbora Freund s tím, že mikve se prozatím užívat nemůže, jelikož ještě není napuštěná vodou.

Mikve musí být alespoň částečně napájena přírodní vodou a voda musí cirkulovat. Rabínský dům je situovaný daleko od řeky, takže systém byl vytvořen tak, že mikve není napájena spodním pramenem ale dešťovou vodou. Zprovoznění mikve závisí na tom kolik a kdy naprší. "Voda se již sbírá, ale přibývá pomalu," doplňuje mluvčí.

Rituální lázeň je určena především pro ženy. „Žena chodí do mikve vždy po sedmy čistých dnech od posledního dne menstruace, po porodu nebo před svatbou. Muži povinnost chodit do mikve nemají, ale v některých komunitách bývá zvykem se ponořovat do lázně před židovskými svátky,“ vysvětluje Barbora Freund.

Rituální ponoření do lázně mikve nenahrazuje hygienu, jedná se o duchovní očistu. Naopak žena předtím, než do mikve vstupuje, musí být dokonale očištěna. „Musí si odstranit veškerá líčidla, pořádně si rozčesat vlasy, nesmí mít na sobě ani žádné šperky či nalakované nehty,“ dodává mluvčí.

Obyvatelé Židovské obce Plzeň mohli doposud používat k očistnému rituálu jednu z plzeňských řek. „Plzeň má výhodu, že má čtyři řeky, takže lze použít nějaký jiný přírodní zdroj, který je průtokový. Ale samozřejmě v lednu to není tak příjemné, takže nová mikve bude určitě uživatelsky daleko přívětivější,“ směje se Barbora Freund.

Spolu s mikví je v místnosti umístěn sprchový kout a vše pro samotnou přípravu. Vedle prostoru, kde se lázeň nachází, je vytvořena také menší tematická expozice.

V Plzni se v minulosti mikve nacházely, ovšem do dnešní doby se již žádna nedochovala. V Plzeňském kraji se nachází v současné době tři mikve, včetně té plzeňské. Ovšem nově postavená mikve v Plzni je jediná, která může být aktivně využívána. Zbylé jsou pouze pozůstatky.

Veřejnost se bude moct do Rabínského domu podívat poprvé 25. dubna v rámci jednoho z okruhů komentovaných prohlídek. Tyto devadesáti minutové prohlídky budou prováděné pravidelně každé pondělí vždy od 15:30 hodin. Maximální kapacita skupiny bude 15 osob. Plné vstupné bude stát 300 korun. Senioři, studenti a ZTP budou moct do Rabínského domu nahlédnout za 250 korun.

 

foto: B. Freund

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství