Pamětní deska v Normandii bude připomínat československé vojáky

07.06.2019 7:59

Ve francouzské Normandii bude odhalena pamětní deska Československé samostatné obrněné brigády. Desku odhalí zástupci města v pátek 7. června v Arromanches.

Deska2
Deska2Deska

Pamětní deska je připomínkou 75. výročí vylodění spojenců v Normandii. Československá samostatná obrněná brigáda byla součástí britských vojsk v rámci spojeneckých armád a zasloužila se o obléhání města Dunquerque.

Deska bude umístěna v Muzeu vylodění v Arromanches, které se věnuje i památce československých vojáků.

„Umístění pamětní desky Československé samostatné obrněné brigády jsme připravili u příležitosti letošního výročí zahájení operací na západní frontě. Pro město ji vytvořil umělecký ateliér Rudolfa a Tomáše Matějky z Plzeňska na podnět Tomáše Hájka z Kombinovaného oddílu z. s., který spolupracuje na Slavnostech svobody v Plzni a reprezentuje právě Československu samostatnou obrněnou brigádu,“ přiblížil primátor města Plzně Martin Baxa. „Vyjadřujeme tím velkou úctu československým vojákům, kteří se dobrovolně zapojili do boje proti nacismu. Naplnili tím odkaz masarykovského Československa a přispěli k ukončení nacistické hrůzovlády nad českými zeměmi,“ dodal primátor.

Deska bude umístěna v Muzeu vylodění v Arromanches, které se věnuje i památce československých vojáků. Dne 7. června v 10 hodin ji slavnostně odhalí zástupci města Plzně spolu s českým velvyslancem ve Francii Petrem Drulákem, zástupci prefektury Calvados a města Arromanches. Ceremonii bude přítomna také čestná stráž Armády České republiky, čestná stráž členů Kombinovaného oddílu z. s. v dobových uniformách s knězem Janem Beránkem, zástupci Military Car Clubu z Plzně a zástupci Liberation Route Europe, jejíž je město Plzeň členem.

„Letošní oslavy 75. výročí vylodění spojenců v Normandii navštíví statisíce návštěvníků z celého světa, pro něž je v 17 muzeích a turistických cílech připravena i pozvánka do Plzně na Slavnosti svobody 2020 ve formě propagačních materiálů,“ přiblížila vedoucí Odboru prezentace a marketingu Magistrátu města Plzně Jana Komišová, která je součástí plzeňské delegace. Oslavy v Normandii jsou také cílem tisíců českých návštěvníků, ale i řady klubů vojenské historie. Plzeň na nich reprezentují členové Military Car Clubu pod vedením Rudolfa Bayera, Československou samostatnou obrněnou brigádu představují členové Kombinovaného oddílu z. s. pod vedením Tomáše Hájka.

Zástupci města Plzně se dne 6. června zúčastnili pietního aktu na Utah Beach, kde náměstek primátora Michal Vozobule položil květiny spolu se zástupci delegace států spojeneckých vojsk a francouzské republiky.

FOTO: Magistrát města Plzně

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24