Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzní prošel průvod císaře Rudolfa II.- FOTKY!

14.09.2014 16:37

Po 415 letech zavítal do Plzně císař Rudolf II. i s celou svojí družinou. Velkolepý průvod pokazilo nevlídné a deštivé počasí. I tak ale císařskou družinu na plzeňském náměstí vítala zhruba stovka lidí.

Průvod císaře Rudolf II (12)
Průvod císaře Rudolf II (3)Průvod císaře Rudolf II (2)Průvod císaře Rudolf II (4)Průvod císaře Rudolf II (5)Průvod císaře Rudolf II (6)Průvod císaře Rudolf II (7)Průvod císaře Rudolf II (8)Průvod císaře Rudolf II (9)Průvod císaře Rudolf II (10)Průvod císaře Rudolf II (11)Průvod císaře Rudolf II (12)Průvod císaře Rudolf II (13)Průvod císaře Rudolf II (14)Průvod císaře Rudolf II (15)Průvod císaře Rudolf II (16)Průvod císaře Rudolf II (17)Průvod císaře Rudolf II (18)Průvod císaře Rudolf II (19)Průvod císaře Rudolf II (20)Průvod císaře Rudolf II (21)Průvod císaře Rudolf II (22)Průvod císaře Rudolf II (23)Průvod císaře Rudolf II (24)Průvod císaře Rudolf II (25)Průvod císaře Rudolf II (26)Průvod císaře Rudolf II (27)Průvod císaře Rudolf II (28)Průvod císaře Rudolf II (29)Průvod císaře Rudolf II (30)Průvod císaře Rudolf II (31)Průvod císaře Rudolf II (32)Průvod císaře Rudolf II (33)Průvod císaře Rudolf II (34)Průvod císaře Rudolf II (35)Průvod císaře Rudolf II (36)Průvod císaře Rudolf II (37)Průvod císaře Rudolf II (38)Průvod císaře Rudolf II (39)Průvod císaře Rudolf II (40)Průvod císaře Rudolf II (41)Průvod císaře Rudolf II (42)Průvod císaře Rudolf II (43)Průvod císaře Rudolf II (44)Průvod císaře Rudolf II (45)Průvod císaře Rudolf II (1)

Císař Rudolf II. a jeho družina prošla v neděli 14. září Plzní. Přesně před 415 lety si totiž císař vybral Plzeň jako útočiště před morem a ve městě pobýval po dobu více než 8 měsíců. Velkolepý císařský průvod se v Plzni konal úplně poprvé, čítal stovku lidí, několik koní a kočárů. Jediné, co ho pokazilo byl vytrvalý nedělní déšť...

Ve třináct hodin se dala do pochodu císařská družina od Ježíška směrem do centra města. Průvod byl opravdu velkolepý. "V průvodu je 100 kostýmovaných účastníků, 4 kočáry, 12 koní, děla, praporečníci, bubeníci, vlajkonoši. Je to historická událost, která se stala roku 1599, kdy císař Rudolf II. přijel z Prahy do Plzně a na čas se stala Plzeň jeho sídelním městem. V Plzni se to pořádá poprvé, dnes se vracíme ke skutečné historii," prozradil QAPu pořadatel Martin Cholinský ze skupiny Rytíři koruny české.

V kočárech jel nejen sám císař Rudolf II., ale i jeho dva nejbližší rádci Pavel Sixtus Trautson a Wolfgang Rumpf. "Jsem Wolfgang Rumpf, nejvyšší hofmistr císaře svaté říše římské Rudolfa II., krále českého, krále uherského, krále chorvatského. Wolfgang byl předseda tajné rady," usmíval se císařský hofmistr, jehož role se zhostil starosta MO Plzeň 3 Jiří Strobach. Po celou dobu průvodu Plzeňanům vyhazoval se svým kolegou zlaté mince a sladkosti.

Celou cestu provázel průvod vytrvalý déšť. Přesto ho na náměstí přivítala zhruba stovka lidí a dokonce císařskou družinu obdivovali a fotografovali japonští turisté.

"Jsem rád, že si opět po 415 letech zavítal do našeho královského města," uvítal císaře na náměstí primátor Martin Baxa. Císař pak předal primátorovi truhlu zlaťáků. "Mám velkou zdravici primátoru Plzně panu Martinu Baxovi a předávám mu tento císařský dar, truhlici plnou zlaťáků," řekl císař Rudolf II. Na oplátku pak dostat císař klíč od městských bran a Plzeňané 415 makových koláčků. "Dovolíme si pohostit všechny Plzeňany 415 makovými koláčky," usmíval se primátor.

Po představení nejdůležitějších členů císařské družiny putoval průvod zpět. U Ježíška se totiž konal rytířský turnaj.

"V 16 hodin začíná rytířský turnaj na oslavu příjezdu Rudolfa II. Rytířské turnaje byly standardní kratochvílí císařského dvora, většinou se města snažila panovníky uctít. My přesně nemáme zdokumentovanou tu zprávu, ale je dost pravděpodobné, že nějaké podobné velkolepé oslavy se tady dělaly," prozradil dále Martin Cholinský s tím, že císař byl v Plzni velmi spokojený. "Rudolfovi se tady líbilo, pronajal si na náměstí dům a určitě mu chutnalo plzeňské pivo."

Foto: QAP.CZ

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
PK právník pracovní místo
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT