QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeň dýchá Vánocemi! Výzdoba v ulicích má letos i řadu novinek - FOTKY

18.12.2018 8:54

Centrum Plzně, ale i okolní ulice a obvody doslova září vánoční výzdobou. V letošním roce došlo i na novinky, v příštím roce bychom se mohli dočkat také nové výzdoby na vánočním stromu...

DSC_0561
DSC_0561DSC_0555DSC_0553DSC_0567DSC_0565DSC_0570DSC_0575DSC_0581DSC_0576IMG_20181110_080142IMG_20181110_110830IMG_20181114_130425IMGP4811IMGP4754

Plzeň dýchá předvánoční atmosférou. Postarala se o to zejména výzdoba v centru města, v okolních ulicích i v obvodech. A došlo tentokrát i na novinky.

Veřejné osvětlení v Plzni mají od loňského září na starost Plzeňské městské dopravní podniky. A týká se to také vánoční výzdoby, která k závěru roku neodmyslitelně patří. Její instalace přitom i letos zabrala poměrně dlouhou dobu a probíhala systematicky.

"Začali jsme 10. listopadu v okrajových částech centra, to znamená od zimního stadionu, od Chodského náměstí, od Husova náměstí, přes sady Pětatřicátníků směrem k historickému jádru města. 17. listopadu proběhla instalace na hlavních komunikacích jako je Klatovská třída, Americká třída a také na náměstí Republiky,“ říká vedoucí střediska veřejného osvětlení PMDP Josef Smolík s tím, že vše bylo precizně naplánované tak, aby bylo kompletně hotovo do první adventní neděle.

V letošním roce se navíc na některých místech objevily úplné novinky. "Zejména bych chtěl zmínit čtvrtý plzeňský obvod, kde je v Plzni ojedinělá záležitost. A sice nad trakcí našich trolejbusů na Rokycanské, kterou kompletně hradil obvod. Tuto část jsme dělali zhruba dva týdny za pomocí kolegů z horního vedení Dopravního podniku. V centru máme nově vyzdobenou fontánu u muzea a také ulici Martinskou a Jungmannovu,“ vypočítává Josef Smolík.

Naopak vánoční strom na náměstí Republiky se zatím novinek nedočkal. To se ale nejspíš už příští rok změní. "Výzdoba vánočního stromu je stejná už osm let. Probíhá jen obměna částí, které technicky dosluhují. Vždy je to ale v duchu konceptu z roku 2011. Pro příští rok se ale budeme snažit prosadit nový koncept,“ dodává Josef Smolík.

 Vánoční atmosféru v Plzni vykouzlily na tři stovky dekorací…

"Letos jsme navěsili zhruba dvě stě dekoračních prvků, vyjma vánočního stromu. Pro městské obvody jsme navěšovali dalších až osmdesát prvků. Celkově tak dopravní podniky navěsily do tři sta kusů vánočních dekoracích,“ uvádí vedoucí střediska veřejného osvětlení.

Konečná částka za vánoční výzdobu ve městě se teprve ukáže. "Náklady na vánoční výzdobu pro město zastoupené Správou veřejného statku města Plzně jsou zhruba jeden a půl milionu. Ta částka není úplně přesná, protože kompletně ji budeme znát až po tom, co proběhnou demontáže vánočního osvětlení. Náklady budou tedy definitivně jasné až po 7. lednu příštího roku,“ uzavírá Josef Smolík.

FOTO: PMDP, s.r.o.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24