Plzeň má nového primátora! Stal se jím jednačtyřicetiletý Pavel Šindelář

17.01.2022 11:50

Ministr kultury Martin Baxa v pondělí 17. ledna rezignoval na funkci primátora Plzně. Plzeňští zastupitelé v tajné volbě zvolili nového primátora, kterým se stal dosavadní první náměstek Pavel Šindelář.

DSC_6323

Martin Baxa působil v nejužším vedení města 11 let, ať už jako primátor, nebo mezi roky 2014 a 2018 jako jeho první náměstek pro oblast kultury.

„Tak, jak jsme to v životě všichni zažili, přijde nějaká křižovatka, na které člověk musí přijmout nějaké rozhodnutí. Pro mě byly tou křižovatkou podzimní parlamentní volby a před dvěma měsíci nominace na člena vlády. Není možné vykonávat současně funkci primátora města Plzně a člena vlády. Nebylo to pro mě rozhodnutí nijak jednoduché,“ sdělil Martin Baxa.

Primátor je hlavou města, hlavou úřadu a reprezentantem města. „Nicméně ve skutečnosti je primátor ten, který stojí v čele nějakého tělesa, na jehož kolektivním rozhodování záleží to, jakým způsobem se bude město dál odvíjet. I přesto, že jsme v tomto zastupitelstvu rozděleni na opozice a koalice, myslím, že naše společné rozhodování během tří let posunulo město kupředu a vedlo k tomu, že se Plzeň stává stále krásnější,“ doplnil Martin Baxa.

Dosavadní technický náměstek Pavel Šindelář, který se podílel na mnoha plzeňských projektech, byl jediným navrženým kandidátem. V tajné volbě zastupitelů města získal 33 z 37 hlasů a v pondělí 17. ledna po 10. hodině byl zvolen novým primátorem města Plzně.

„Post primátora města Plzně je pro mě velká pocta, vážím si jí a děkuji za ní. Narodil jsem se v Plzni a žiji zde celý svůj život a neměnil bych. V první řadě se zaměřím na bezpečnost a pocit bezpečí ve městě. Nechci, aby lidem bylo nepříjemné v Plzni trávit volný čas, anebo aby se dokonce na některých místech báli," uvedl Pavel Šindelář s tím, že během několika týdnů bude proto připravena vyhláška, která bude ve vybraných lokalitách zakazovat konzumaci alkoholu.

„Cílem, nebude, aby si Plzeňané nemohli dát pivo na své oblíbené předzahrádce nebo na koncertu, cílem bude, aby si jisté skupiny lidí přestali dělat především z centra města svoji vlastní předzahrádku,“ doplnil Pavel Šindelář.

Další prioritou nového primátora města je vyřešení situace se snižováním hladiny vody v Boleveckém rybníku. „Bolevák je jednou z největších relaxačních zón ve městě. Úbytek vody je zapříčiněný suchem, všichni vidí, že zejména spodní vody je v krajině málo. Projekt na přivedení vody do Boleveckého rybníka z řeky Berounky je připraven. Zahajujeme soutěž o zhotovitele a v říjnu by mělo být hotovo,“ říká Pavel Šindelář.

 

foto: město Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24