QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeň má novou tramvajovou trať k Západočeské univerzitě- FOTKY!

15.12.2019 18:27

A je to tady! Dlohoočekávaná tramvajová trať, která zaveze cestující až k Zapádočeské univerzitě na Borských polích, je v provozu. Po nové trati se poprvé projely vánoční tramvaj a historická tramvaj.  

tramvaj1
tramvaj2tramvaj1tramvaj3tramvaj5tramvaj7tramvaj6tramvaj4tramvaj8

V pondělí 16. prosince budou mít cestující možnost se poprvé svézt tramvají k Západočeské univerzitě na Borských polích. Plzeň vybudovala novou tramvajovou trať od křižovatky Klatovská – Kaplířova – U Borského parku po ulici U Letiště, včetně přemostění silnice I/27. Kolaudace je naplánovaná na listopad 2020, do té doby budou tramvaje jezdit po trati pouze ve zkušebním provozu. Součástí stavby je i vybudování nového terminálu městské hromadné dopravy a veřejné linkové dopravy Plzeňska v Dobřanské ulici.

Již v neděli 15. prosince se v rámci slavnostního otevření poprvé po trati projely vánoční tramvaj a historická tramvaj. 

„Tramvajové propojení Západočeské univerzity s centrem Plzně je pro nás velice významná událost a jsem rád, že jsme k ní mohli také přispět. Naši studenti a zaměstnanci se rychleji dostanou do školy a budou moci využívat praktického spojení fakult v centru s těmi na Borských polích. Navíc budou Plzeňanům mnohem dostupnější akce, které pořádáme pro veřejnost. Zkrátka se můžeme těšit na to, že univerzita bude lidem v Plzni mnohem blíže,“ řekl rektor ZČU Miroslav Holeček.

„Na trase linky č. 4 přibydou čtyři nové tramvajové zastávky v obou směrech – „Borský park“ před křižovatkou Klatovská – Kaplířova – U Borského parku, „Bory“ v nové točce v ulici Dobřanská, „Technická“ u Západočeské univerzity na Borech a „Univerzita“  poblíž ulice U Letiště. Do točky Bory budou zajíždět všechny tramvajové spoje, pouze některé budou pokračovat až na konečnou Univerzita. Změny se dotknou i autobusových linek, které obsluhovaly konečnou Bory v ulici U Borského Parku. Nově se přesouvají do nového přestupního terminálu „Bory“ v ulici Dobřanská,“ informoval Jiří Ptáček, generální ředitel Plzeňských městských dopravních podniků.

Součástí projektu je i vybudování parkoviště u budovy úřadu práce, jehož kapacita odpovídá 69 vozům a 4 stání jsou vyhrazená pro invalidy. 

„Součástí stavby tramvajové trati je vybudování nového přestupního uzlu Kaplířova – Dobřanská, který bude sloužit pro městskou hromadnou dopravu Plzně a veřejnou linkovou dopravu Plzeňska. Pro město Plzeň je tento přestupní uzel klíčový, umožní cestujícím přestup z příměstských autobusových linek z Přešticka a Nýřanska na linky městské hromadné dopravy v Plzni," dodal náměstek primátora pro oblast dopravy Michal Vozobule.

 

FOTO: Město Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24