QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeň otevřela nové parkoviště na Borech, lístek poslouží i jako jízdenka

27.01.2022 12:04

Plzeň má nové záchytné parkoviště P+R v Kaplířově ulici na Borech. V současné době je v předčasném užívání a než bude osazeno závorou, mohou jej řidiči užívat zcela zdarma.

Představení parkoviště P+R Kaplířova (1)
Představení parkoviště P+R Kaplířova (1)Představení parkoviště P+R Kaplířova (2)Představení parkoviště P+R Kaplířova (4)Představení parkoviště P+R Kaplířova (3)Představení parkoviště P+R Kaplířova (5)

Plzeň otevřela pro veřejnost nové velkokapacitní parkoviště P+R v blízkosti dopravního terminálu Kaplířova na Borech. Koncept záchytného P+R parkoviště je pro řidiče, kteří přijíždějí do Plzně, aby tady na okraji města odstavili svůj vůz a poté dále využívali hromadnou městskou dopravu.

„Projekt parkoviště v Kaplířově ulici ukazuje, k čemu směřujeme. Našim cílem je postupně budovat v Plzni parkoviště či parkovací domy typu P+R neboli ‚zaparkuj a jeď MHD‘. Na tomto parkovišti máme 318 parkovacích míst, z toho 18 je možno použít po úpravě vyblokování pro parkování autobusů a devět míst je určeno pro osoby se zdravotním postižením,“ přiblížil primátor města Plzně Pavel Šindelář.

Parkoviště je momentálně v předčasném užívání. Než bude osazeno závorou, je tedy zdarma. „Poplatek za užití parkoviště bude 60 korun za celý den. V rámci parkovacího lístku získá také celodenní jízdenku na MHD. Při čemž v poplatku je cena rozdělena tak, že 20 korun je parkovné a 40 korun je jízdné. V momentě, kdy má řidič předplatné na MHD, tak při placení přiloží plzeňskou nebo virtuální kartu s QR kódem, a tím si zlevní parkování ze 60 na 20 korun. Takže člověk s předplatným na MHD platí 20 korun a ten, kdo ho nemá, platí 60 korun a dostává celodenní jízdenku. Pro srovnání celodenní jízdenka stojí 66 korun,“ vysvětlil náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule.

„Říkali jsme si, že když už je parkoviště hotové, tak proč už ho nevyužít. Závora by k parkovišti měl být instalována v březnu, ale přesný termín prozatím nevíme,“ doplnil Michal Vozobule.

Řidič musí parkoviště opustit do 1:00 hodiny ráno následujícího dne po příjezdu. Pokud tak neučiní, musí uhradit poplatek 100 korun za každý další kalendářní den. Jde o opatření, které má zabránit dlouhodobému odstavení vozidel.

Součástí projektu je i příprava na budoucí osazení nabíjecími stanicemi pro elektromobily. Na příjezdových silnicích budou informační tabule o volné kapacitě, platit se dá ve čtyřech terminálech. Parkoviště je také ohlídané kamerovým systémem, takže i když je ‚na očích‘, řidiči se nemusejí obávat. Parkoviště je doplněné o 130 kusů okrasných stromů pěti druhů.

„Aktuálně připravujeme další parkoviště na náměstí Emila Škody, který bude míst stejný režim a potom několik dalších v systému P+G,“ dodal Michal Vozobule.

Hned u parkoviště se řidič může dál vydat buďto autobusovou dopravou anebo tramvají, která je ze zastávky Bory v centru Plzně za 9 minut.

 

foto: QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24