Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Pachatel největší série přepadení v Česku lapen! Jde o muže z Klatovska

01.11.2010 14:33

V pondělí 1. listopadu ráno zveřejnila policie oficiální cestou, jak to bylo s nevyjasněnou sérií loupežných přepadení pošt a sázkových kanceláří. Pachatel devětatřiceti loupeží pochází z Klatovska a nakradl si téměř 5 milionů korun!

Obrázek1
sbrka bot22334344455978107115Obrázek1Obrázek2Obrázek3Obrázek4

Policie už delší dobu neměla vyřešenou sérii loupeží na poštách a sázkových kancelářích po nejen Plzeňském kraji, ale postupně po celém Česku. V pondělí 1. listopadu byl případ konečně otevřen oficiální cestou médiím a tak i QAP má pro vás informace, které vám přiblíží případ devětatřiceti loupežných přepadení, které má na svědomí muž z Klatovska.

Už v neděli 31. října unikly do médií informace o pachatelově dopadení, ty však byly nepřesné a mnohdy i mylné. Nyní je pachatel před soudem, oficiálně dopaden a hrozí mu až 12 let vězení, pokud se mu prokáže všech 39 loupeží, které podle policistů spáchal.

Po sérii loupeží na poštách a v sázkovkách dostala policie 19. března letošního roku zprávu o dalším přepadení finančního ústavu v Plzni. Toto se ale lišilo. Čím? Odvážná pracovnice přepážky se vydala po lapkových stopách a po spojení s muži zákona byl pachatel na Klatovské ulici v Plzni zatčen. A kolotoč vyšetřování začal. Policistům se začínal muž spojovat s dalšími loupežemi. Den po nzatčení tedy 20. března byla na obviněného muže, kterému je 29 let a pochází z Klatovska, uvalena vazba. Obviněn byl ze sedmi lopueží, které měl spáchat od září 2008 do března 2010. Vždy jednal v masce, kukle či jinak zamaskován a pod pohrůžkou použití střelné zbraně dostal peníze od obsulhy na přepážce.

Nakonec je 29letý muž z Klatovska obviněn celkem ze 39 loupežných přepadení, při nich ukradl hotovost za 4 950 000 korun. "Peníze nebyly při domovní prohlídce nalezeny, většinu jich zřejmě použil na oblečení, obuv, šatstvo a podobné osobní potřeby," uvedla vyšetřovatelka kriminální police Michaela Nosková.

Nejvíce loupeží provedl lapka v PLzeňském kraji, tam jich bylo celkem 17. Podle policistů v našem kraji začínal a jak získával zkušenosti, postupoval i do dalších krajů.

Jaký je pachatel takové série loupeží?

Profil má tento muž zajímavý. Ačkoli je nevyučený, tedy má základní vzdělání, má velmi vysokou až nadprůměrnou inteligenci. V době loupeží neměl stálou práci, jen brigády či pomocné práce jako dělník. Nikdy nebyl trestaný, neměl problémy, v bytě měl skvělý pořádek. Při přepadení se vyznačoval tím, že přeskakoval přepážky ve finančních ústavech, měnil držení zbraně v levé i pravé ruce, měnil hlas a dokonce i přízvuk. Také sledoval v televizi pořady s policejní tématikou a podle nich pak přizpůsoboval svoje akce tak, aby nebyl dopaden. Nepoužíval mobil. Nikdy nebyl hrubý, nepoužíval násilí. Jen v jednom případě se hruběji  zachoval k zaměstnankyni, která ho chtěla zadržet.

Jak tipoval?

Tipoval náhodně. "Nebylo možné předvídat jeho další činnost a chování, protože tipoval náhodně. On si vyjel na kole nebo vlakem na výlet, mnohdy zřejmě ani netušil, kam vlastně dojel. Nikdy se nebyl na místě předem podívat. Jen někam dojel, viděl pobočku finančního ústavu a tak tam šel. Navíc jsme ani neměli k porovnání jeho vzorky, protože nikdy nebyl trestán a tím byla naše práce ještě těžší," vysvětloval Vladimír Kroc, vrchní komisař z kriminální policie v Plzni. "Jelikož cestoval vlakem, mnohdy doba spáchání loupeže korespondovala s odjezdy vlaku. Nebo jel na kole a po spáchání loupeže prostě pokračoval na kole dál," objasnil ještě Kroc.

Nyní obviněný lapka čeká na soud a do paměti policistů se zapsal tím, že takovýto případ, kdy tolik loupeží spáchá jeden člověk, je opravdu velice výjimečný. A jde tady o velký úspěch našich uniformovaných mužů zákona nejen plzeňských, ale také ze všech ostatních krajů, kde Klatovák loupil.

Policie měla vytipováno na 57 podobných loupeží. ty měly shodný modus operandi tedy skok přes přepážku. Po aso půlroční mravenčí práci byl lapka dopaden a hrozí mu nyní 5 - 12 let vězení.

foto PČR

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství