QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeň se zapojí do mezinárodního testování domácností

03.09.2022 12:05

V následujících měsících bude probíhat v jednom z plzeňských obvodů prestižní mezinárodní výzkum domácností. Co takový výzkum obnáší? Jaká je za to finanční odměna?

ilustrační foto_QAP_foto (1)

“Během září 2022 až července 2023 bude v Plzni 2 probíhat prestižní Mezinárodní výzkum dospělých PIAAC, který pořádá Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Česká republika se výzkumu účastní společně s více než 30 zeměmi z celého světa. Výzkum realizuje Národní pedagogický institut ČR z pověření Ministerstva školství,” uvedl Městský obvod Plzeň 2-Slovany.

Vybrané domácnosti navštíví tazatelé z výzkumných společností STEM/MARK a MEDIAN. Za dvouhodinový rozhovor získá dotazovaný 800 korun. “Pro úspěch výzkumu je zásadní, aby se co nejvíce oslovených domácností do výzkumu zapojilo, neboť jsou vybrané právě ony a podle mezinárodní metodiky nemohou být nahrazeny. Data budou uchovávána jako přísně důvěrná, budou zpracována hromadně a použita výhradně pro účely výzkumu,” uvádí ÚMO Plzeň 2.

Výzkum se zajímá o vzdělávání, pracovní zkušenosti i uplatňování dovedností v běžném životě. ”Výzkum zjišťuje, zda mají lidé v České republice dovednosti pro aktivní a plnohodnotné zapojení do života společnosti. Jde o dovednosti potřebné pro uplatnění jak v pracovním, tak v občanském a osobním životě,” uvádí se na webových stránkách PIAAC. Dle informací z ÚMO Plzeň 2 dají výsledky výzkumu zpětnou vazbu českému vzdělávacímu systému, ukáží, kde jsou naše silné a slabé stránky a kde je vhodné upravit vzdělávání tak, aby lépe odpovídalo našim současným potřebám.

foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24