QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeň spustila vylepšenou verzi Elektronického portálu občana

06.05.2021 7:00

Vyřízení úředních záležitostí je nyní pro Plzeňany ještě snazší, a to díky nové verzi Elektronického portálu občana. Lidé na něm  naleznou informace, jež potřebují při komunikaci s úřadem.

190516_Namesti_Republiky_16

Na novém Elektronickém portálu občanu je zjednodušený popis dvou stovek životních situací, v nichž se lidé mohou ocitnout a potřebují je s úřady řešit. V nejbližší době dojde také k rozšíření možnosti ověření prostřednictvím bankovní identity. Tím se výrazně zvýší počet lidí, kteří skrze EPO získají přístup k elektronickému podání a dostanou možnost vyřídit podstatou část formalit z pohodlí domova.

„Snažíme se využívat technologie tak, aby pomáhaly lidem. Zároveň si uvědomujeme, že komunikace je základ. V tomto duchu jsme se pustili do inovace Elektronického portálu občana – chtěli jsme nejčastější situace, které občané přicházejí řešit na úřad, umístit na jeden portál ve srozumitelné formě, tedy tak, jak se je lidé snaží na internetu hledat, a takovým způsobem, aby i bez znalosti úřední terminologie věděli, co mají dělat,“ uvedl primátor města Plzně Martin Baxa.

Úvodní stránka Elektronického portálu občana nabízí rychlý přístup k nejčastěji vyhledávaným situacím, mezi které dlouhodobě patří Vydání řidičského průkazu, Vydání občanského průkazu a Žádost o zápis vozidla do registru silničních vozidel. Dále úvodní stránka obsahuje rozcestník kategorií životních situací, tedy například Doklady, Doprava, Rodina, Bydlení, Sociální oblast či Životní prostředí. Stránky jednotlivých kategorií jsou dále rozdělené na tematické oblasti, například u Rodiny jsou to oblasti Narození, Úmrtí, Změna jména, Matriční doklady, Manželství, Registrované partnerství a Evidence obyvatel. Oblasti už obsahují konkrétní životní situace, ve kterých uživatel najde informace, jak při vyřízení postupovat a jaké konkrétní doklady i další listiny je nutné doložit. Příslušné formuláře uživatel najde u situace v boxu Formuláře ke stažení, nebo pod záložkou Formuláře v horní liště portálu.

Elektronický portál občana naleznete zde

 

Foto: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24