Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

01.06.2024 18:21

Plzeňská muzejní noc nalákala davy lidí - FOTKY

Již 20. ročník Plzeňské muzejní noci nabídl v pátek 31. května veřejnosti nahlédnout nejen do muzeí netradičním způsobem. Připraven byl bohatý program. Podívejte se na FOTKY.

Masivní únik plynu uzavřel silnici na Tachovsku! FOTO

10.10.2013 19:23

Masivní únik plynu z plynovodu Gazela na Tachovsku, sloup sotupajícího ohně a dva těžce popálení lidé. To všechno bylo námětem čtvrtečního mimořádného cvičení IZS u Svojšína.

IMG_0392

Silnice mezi Svojšínem a Otročínem na Tachovsku ve čtvrtek uzavřela velká havárie na plynovodu Gazela na Tachovsku. Na místě zasahovalo celkem 9 jednotek hasičů, policie i pracovníci společnosti NET4GAS. Masivní únik plynu způsobil i havárii na silnici a dva lidé utrpěli popáleniny. Naštěstí šlo jen o mimořádné cvičení IZS.

Hasiči i další složky Integrovaného záchranného systému procházejí v poslední době celou řadou mimořádných cvičení. PO nácviku tragické nehody autobusu na Klatovsku a evakuaci DOOSAN Arény v Plzni kvůli úniku čpavku z pivovaru, nacvičovali ve čtvrtek kritickou situaci na Tachovsku.

"Za obcí Otročín došlo v důsledku poruchy plynovodu k iniciaci plynu a vyvržení zeminy a kamení do okolí. Řidič, který v tu dobu projížděl po silnici ve směru na Svojšín, strhl volant a havaroval. On i spolujezdkyně byli při snaze uniknout sloupu ohně zasaženi tepelnou radiací a utrpěli těžké popáleniny. Jejich auto působením sálavého tepla vzplanulo. Hasiči z nebezpečné zóny zachránili dvě těžce popálené osoby, poskytli jim patřičnou předlékařskou péči a transportovali do bezpečí, kde si je převzala posádka Zdravotnické záchranné služby," popisuje námět cvičení mluvčí hasičů Pavla Jakoubková. 

"Hasiči před sálavým teplem vodní clonou a deflektory ochraňovali objekt a okolí traťového uzávěru plynovodu. Vodu na ochlazování hasiči dopravovali z čerpacího stanoviště ve Svojšíně kyvadlově. Na místě i v Praze v sídle společnosti NET4GAS byla svolána Havarijní komise NET4GAS. Policisté na tomto cvičení zajišťovali uzavření prostoru na hranici bezpečné vzdálenosti od místa zásahu na dvou křižovatkách a objízdné trasy," pokračuje mluvčí.

Realistické kulisy silného hluku dotvořily speciální přetlakové ventilátory! Komplikovaná byla i doprava po úzké silnici...

Vzhledem k realistické podobě scén a také proto, aby si záchranáři i policisté vyzkoušeli skutečné podmínky podobných havárií, bylo nutné, aby měly jednotky zhoršené nejrůznější podmínky. Jednou z nich byla například slyšitelnost komunikace, a tak hluk musely obstarat ventilátory. "Pro částečnou simulaci velké hlukové zátěže, která by doprovázela skutečný únik plynu, byly do blízkosti havárie instalovány přetlakové ventilátory, které ztížily v místě události hlasovou komunikaci. Kyvadlová doprava byla značně komplikovaná. Silnice je úzká, dvě cisterny se mohou bezpečně minout pouze na dvou místech, kde je silnice rozšířená," popisuje nesnáze během cvičení Pavla Jakoubková. 

FOTO: HZSPK

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství