Auto CB ŠKODA nový SUPERB

Lékaři odchází, dojde k omezení péče i v Plzeňském kraji?

30.11.2010 8:56

Počínaje prvním prosincovým dnem začnou lékaři hromadně podávat avizované výpovědi. Zasáhne tato situace i Plzeňský kraj? Nedojde k omezení péče či k zavírání nemocnic?

lékařský kriz

Hromadné odchody lékařů do zahraničí kvůli údajně špatným pracovním podmínkám jsou za dveřmi. Hrozí od 1. března nedostatek lékařů, omezení péče nebo zavírání nemocnic? Jak je to v Plzeňském kraji?

Lékaři podávají výpovědi, které bude zaměstnavatelům doručovat pražská advokátní kancelář mezi 27. a 31. prosincem. Současně také lékaři podepisují dohodu, která zaručuje, že od odchodu neustoupí a výpověď nevezmou zpět.

V Klatovech má nemocnice problém. Chce tam odejít 40% lékařů. Fungovat zde bude krizový štáb, který bude skládat dohromady provozy z ostatních krajských nemocnic, pokud se někde omezí nebo dokonce zruší. Může se stát, že některá oddělení budou například jen ve Stodě a jiná jen v Klatovech. Podle ředitele klatovské nemocnice Jiřího Vlčka bude v Klatovech znát odchod každého lékaře. Mají totiž limit od pojišťoven na minimální počet lékařů. Takže se bude s odchody snižovat kapacita lůžek, aby se klatovská nemocnice vešla do limitu.

V Rokycanech zatím neevidují žádné takové výpovědi. Ano Stod zatím nehlásí hromadné odchody. Plzeňská Fakultní nemocnice se také odchodů nebojí. "Ve Fakultní nemocnici v Plzni nemáme hlášené žádné velké odchody lékařů. Z celkového počtu zhruba pěti stovek lékařů nám odejdou jen tři lékaři," říká mluvčí Fakultní nemocnice Plzeň Renata Jenšíková. O odchodech z FN Plzeň čtěte zde.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT