QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeňská zoo přišla o medvěda Pištu, veterináři mu už nedokázali pomoci

27.10.2020 10:40

Medvěd Pišta byl nejdéle žijícím savcem v Zoologické a botanické zahradě města Plzně. Dožil se úctihodných 39,5 let. V posledních dnech se jeho zdravotní stav rapidně zhoršil.

medved Pišta Misíková

V pondělí 26. října musel po zralém rozhodnutí přistoupit tým veterinářů a chovatelů plzeňské zoo k utracení starého samce medvěda hnědého Pišty.

"Jeho vleklé zdravotní problémy spojené s extrémně vysokým věkem se v posledních dvou dnech zhoršily natolik, že nebyl schopen chůze a další pohyb mu činil také značné potíže a i přes intenzivní snahu veterinářů se jeho stav trvale zhoršoval," uvedl tiskový mluvčí plzeňské zoo Martin Vobruba.

Medvěd Pišta byl posledním pamětníkem klecí a vzhledu zoo před proměnou do současného stavu. "Medvěd hnědý Pišta byl s věkem 39, 5 roku dle dostupných informací nejstarším medvědem v ČR. Narodil se počátkem rok 1981 v zoo Hluboká nad Vltavou, jako 1. generace po rodičích z Rumunska (Karpat). V létě téhož roku přesídlil s partnerkou Mištou do Plzně, kde žil do léta 1998 ve známé kleci v přední části zahrady. Celkem 5x byl otcem dvojčat. V lesním hektarovém výběhu se postupně setkal s dalšími 8 medvědy, dokonce na čas se svými rodiči, sourozenci i synovci a neteřemi. Poslední dobou byl od mladších medvědů oddělen, protože měl díky pokročilému věku již pohybové problémy. V zahradě tak zbývá trio Miky (1993) a Eliška a Honza (2003)," dodal Martin Vobruba.

Foto: K. Misíková

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24