QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeňská zoo provedla úpravy v chovu plameňáků, expozici čekají velké změny

19.01.2022 10:19

Erbovní zvíře plzeňské zoo bude mít vylepšené bydlení. V současné době se zoo soustředí pouze na chov jednoho druhu plameňáka, jehož plánovaná expozice navodí atmosféru jednoho z největších evropských močálů.

ZOO_Plzen_27_02_2012 (2)

Momentálně jsme ukončili chov jednoho ze dvou chovaných druhů, a to plameňáka chilského, kterého jsme poslali do pražské zoologické zahrady, říká mluvčí plzeňské zoo Martin Vobruba.

Současný vzhled expozice plameňáků se do budoucna promění. „Od teď se budeme věnovat pouze jednomu druhu, a to plameňáku růžovému. Budeme se snažit o sestavení velkého hejna. Expozice bude mít biotop a celkový vzhled nové expozice bude koncipovaný tak, aby navozoval atmosféru jednoho z největších evropských močálů, Albufera, na ostrově Mallorca, kde hnízdí velká kolonie plameňáků,“ popisuje Martin Vobruba.

Pro vytvoření dokonalého zážitku bude voliéra i její okolí osázeno rostlinami domácími na Baleárech, včetně několika vzácných endemitů. Spoluobyvateli voliéry budou vzácné druhy mokřadních druhů ptáků Středozemí, včetně čírek úzkozobých, které zoo plánuje reintrodukovat zpět na Baleáry v rámci záchranného projektu německých a španělských ornitologů.

„Plameňák je naše erbovní zvíře a máme ho v logu od roku 2000, protože jsme měli kdysi československý prvoodchov. Proto by si určitě zasloužil důstojný výběh,“ doplňuje.

Současná nezasíťovaná expozice již delší dobu nevyhovuje nárokům na zodpovědný chov plameňáků. Plameňáky již nelze dle zákona kupírovat a v nejbližší době nebude možné ani zastřihávání letek.

Časový rámec plánované změny expozice plameňáků zatím stanovený není.

Současně je ve výběhu plzeňské zoologické zahrady patnáct plameňáků, z toho čtyři samci a jedenáct samic. Hejno se bude do budoucna dále rozšiřovat.

 

foto: QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24