Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeňská zoo se raduje z dalšího mláděte. Pohlaví prozradí až močení - FOTKY

13.06.2024 19:18

Po necelých třech letech od příchodu v prosinci roku 2021 se plzeňská zoo dočkala prvního přírůstku u takinů čínských. Mládě přišlo na svět počátkem června letošního roku.

Takin čínský_ZOO Plzeň Misíková1
Takin čínský_ZOO Plzeň Misíková1Takin čínský_ZOO Plzeň MoulisováTakin čínský_ZOO Plzeň

Ve čtvrtek 6. června se v plzeňské zoo narodilo mládě vzácného takina čínského. Zajímavostí je, že jde o vůbec první mládě tohoto horského kopytníka narozené v Plzni.

Tvor s rohy pakoně, nosem losa, ocasem medvěda a stavbou těla připomínající bizona byl pro svět objeven teprve v roce 1950. "Takin čínský nebo také zlatý, podle typické barvy husté splývavé srsti, pochází z horských oblastí Himalájí na území Indie a Číny. V malých rodinných stádech obývá zalesněné vysokohorské oblasti. Živý se okusováním stromů a keřů a spásáním různých druhů travin a bylin. Samec dosahuje váhy až 350 kg, samice jsou drobnější a obvykle váží do 230 kg. I přes svoji velikost jde o blízkého příbuzného kamzíků," uvedla zooložka Miroslava Palacká.

Do Plzně pár přicestoval v prosinci 2021. Roční samice Bathory přijela z Liberce a šestiletý samec John Woo z Wroclawské Zoo.

Takini čínští jsou velmi klidní a navzájem se k sobě chovají velmi přátelsky. "Samozřejmě je John Woo dominantní a má právo jít ke krmení první, ale jinak se k Bathory nikdy nechoval agresivně. Po narození mláděte se vzájemný vztah našeho páru ještě utužil. Mládě má velmi silný vztah k oběma rodičům. Již po prvních dnech života je začalo nejenom následovat i do těch nejpříkřejších částí výběhu, ale i je aktivně vybízet ke hře," pokračovala Palacká.

Zatím není jisté, zda se v Plzni narodil samec nebo samice. "Vzhledem k velmi silnému mateřskému pudu obou rodičů není možné v našich podmínkách mládě oddělit, a tak si na určení pohlaví budeme muset počkat až do příležitosti, kdy mládě uvidíme močit," doplnila Palacká s tím, že mládě je pro návštěvníky viditelné na výběhu, ale vzhledem k tomu, že jde o prvoodchov, je znepřístupněn pohled do jejich boxu, aby měla samice místo, kde se s mládětem cítí bezpečně.

Foto Zoo Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT