Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Plzni vznikne ferrata a boulderingová stěna. Kde a kdy?

07.07.2023 8:10

O tom, že město Plzeň má v plánu vybudovat ferratu, jsme informovali ZDE. Čtenáři QAPu poslali do redakce mnoho dotazů, ve kterých se ptali na podrobnosti. Zjišťovali jsme tedy, v jaké fázi projekt je a kdy by mohla být ferrata hotova.

bouldering stěna_0523_Plzeň_MMP (1)
bouldering stěna_0523_Plzeň_MMP (1)bouldering stěna_0523_Plzeň_MMP (3)bouldering stěna_0523_Plzeň_MMP (2)

Ferrata, neboli zajištěná cesta, by měla vzniknout na území prvního městského obvodu. Ferrata se obvykle nachází v nepřístupném horském terénu a dá se zdolat díky ocelovým lanům a dalším pomůckám k lezení. Zajištěná cesta ale nemusí být jen v horách, ferraty se budují i ve městě, naleznete ji například v Děčíně nebo v Mostě.

První ferrata v Plzni by měla vzniknout na konečné tramvaje číslo 1 v Bolevci. „Umístění ferraty je navrhováno u Třemošenského rybníka po obvodu přírodní skály,“ potvrdila nám starostka MO Plzeň 1 Ivana Bubeníčková. „Projekt je ve fázi poptávky zpracování realizační projektové dokumentace,“ dodala.

Kromě ferraty by ve stejné lokalitě měla být umístěna i boulderingová stěna. „Na jedné straně skály by měla vzniknout ferrata s asi 50 metrů dlouhým lanem, které by mělo být umístěné zhruba metr nad zemí. Z druhé strany by měla být umístěna boulderingová stěna,“ řekl QAPu Tomáš Morávek, radní města Plzně pro oblast podpory sportu, mládeže a tělovýchovy.

Dle Tomáše Morávka popularita lezeckých sportů stoupá a plzeňská komunita po stěně již nějakou dobu volá. To QAPu potvrdil i Vítězslav Černý, vedoucí Odboru sportu Magistrátu města Plzně. „Nápad vznikl tak, že Tomáš Morávek chtěl podpořit jednotlivé plzeňské obvody, společně nás pro Jedničku napadla ferrata a boulderingová stěna. Lezení patří mezi moderní sporty, které jsou v dnešní době velmi atraktivní,“ okomentoval Vítězslav Černý.

Téměř padesátimetrovou ferratu využijí jak mladiství, tak i dospělí. Hotovo by mělo být už v letošním roce. „Finance jsou alokované do letošního rozpočtu, realizace by tedy měla proběhnout v letošním roce,“ dodal Tomáš Morávek.

Vizualizace MMP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství