QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeňský kraj hledá cesty pro zkvalitnění zubní pohotovnosti

27.01.2022 9:55

Plzeňský kraj začíná řešit situaci související s fungováním zubní pohotovosti v kraji. Hlavním důvodem pro svolání jednání byly dlouhé fronty tvořící se před jedinou zubní pohotovostí na Denisovo nábřeží v Plzni.

Foto zubní pohotovost(1)

Na společném jednání s městem Plzeň, Oblastní stomatologickou komorou Plzeň a EUC Klinikou Plzeň se Plzeňský kraj snažil ve středu 26. ledna nalézt cesty pro zkvalitnění zubní pohotovosti v kraji.

Hlavním důvodem ke svolání společného jednání se stala situace vyvolaná na zubní pohotovosti na EUC Klinice Plzeň mezi vánočními svátky, kdy se zde tvořily fronty čekajících na ošetření.

Podle analýzy bylo až 70 procent osob vyžadující ošetření z řad cizinců nebo agenturních pracovníků a lidí, kteří nemají zabezpečenou primární péči. Pouze 30 procent bylo z řad klientů zdravotních pojišťoven, kteří mají svého stomatologa.

„Situaci ještě komplikovala nastavená opatření proti šíření nákazy covid-19, kdy museli lidé stát v dostatečné vzdálenosti od sebe, a v čekárně mohlo být pouhých osm osob. Tato opatření však musela být dodržena a tím byly fronty logicky delší,“ popsala stav hejtmanka Ilona Mauritzová.

Plzeňský kraj nechce, aby se situace opakovala rok od roku. „Zubní lékaři, kterých máme v Plzeňském kraji více než 300 a jen v Plzni je jich 191, nechtějí pohotovostní služby ve svých ordinacích vykonávat, že se nehlásí do vypsaných výběrových řízení, ale rezignovat na zlepšení současného stavu nechceme.“ uvedla hejtmanka Ilona Mauritzová.

Současná zubní pohotovost byla v kraji nastavena v roce 2021, kdy proběhlo zadávací řízení na jejího poskytovatele. Do výběrového řízení se přihlásil pouze 1 poskytovatel a to EUC klinika. Kromě EUC kliniky je dále lékařská pohotovostní služba zajištěna v okresech Klatovy a Domažlice v soukromých ordinacích zubních lékařů

„Do systému zajištění zubní pohotovosti Plzeňský kraj vkládá nemalé finanční prostředky, které nelze donekonečna zvyšovat,“ domnívá se hejtmanka Ilona Mauritzová s tím, že možnou cestu vidí kraj ve spolupráci s městem Plzní, na jejímž území je soustředěno nejvíce zubních lékařů. Možností je i vznik samostatné ordinace pro zahraniční pracovníky na území města Plzně.

Účastníci jednání se shodli na tom, že tím, co je nejpodstatnější, je namotivovat zubní lékaře, aby zubní pohotovost i primární péči chtěli provozovat. Výsledkem jednání je tedy shoda na společném vypracování projektu, který by situaci pomohl řešit. Projekt zohlední aktuální stav a doporučí benefity, které všechny strany mohou nabídnout, a motivovat tak zubní lékaře k zajištění kvalitních a dostupných služeb a předloží řešení pro zabezpečení primární a pohotovostní zubní péče pro občany Plzeňského kraje.

Město Plzeň je připraveno podat pomocnou ruku a tato pomoc může mít hned několik rovin. Od nalezení nebytových prostor pro zřízení ordinace pro výkon zubní pohotovosti, nájemních bytů pro nábor zubních lékařů anebo nalezení zahraničního zubního lékaře. Přispět může město i finančně,“ prohlásil náměstek primátora města Plzně David Šlouf.

 

foto: Krajský úřad Plzeňského kraje

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24