Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Do Českého lesa budou letos jezdit dva cyklobusy

24.03.2012 15:05

Od začátku června začne do Českého lesa jezdit další cyklobus. Milovníci cyklistiky se dočkají také linky, která je zaveze až na vrchol Čerchova!

Foto6_cyklobus-Čerchov_fotoRadkaŽÁKOVÁ

Další cyklobus bude od letoška vozit cyklisty do Českého lesa. První červnovou sobotu vyjede poprvé cyklobus až na vrchol Čerchova! 

Po společné iniciativě Bělé nad Radbuzou, Hostouně a Poběžovic zavést do Českého lesa pravidelnou autobusovou linku pro cyklisty z Plzně, se letos cyklisté na Domažlicku dočkají dalšího cyklobusu. "Z iniciativy obcí na české a německé straně hranice začala loni jezdit mezinárodní autobusová linka z Domažlic až na vrchol Čerchova. Letos bude přepravovat na zádi autobusu i kola. Nejvyšší vrchol Českého lesa se tak stane přístupnější třeba pro rodiny s dětmi či seniory, pro které je stoupání na Čerchov příliš náročné," uvedla Radka Žáková, cykloprůvodkyně a editorka plzenskonakole.cz.

Mezinárodní autobusová linka na vrchol Čerchova, která zahájila provoz v letní sezóně 2011, byla využívána českými i německými turisty. "O myšlence vozit turisty na vrchol Čerchova jsme uvažovali s našimi německými kolegy již dlouho,“ řekl Miroslav Pazdera místopředseda Svazku obcí Domažlicko a koordinátor projektu na české straně hranice. "Autobus totiž jezdí z Domažlic přes Capartice na Čerchov a poté do Waldmünchenu a Furth im Waldu, ze kterého vozí na vrchol německé turisty. Podnět k zavedení výletní autobusové linky, která by jezdila o sobotách, nedělích a svátcích dali lidé z domažlické pobočky Klubu českých turistů. Ti totiž provozují Kurzovu rozhlednu na vrcholu Čerchova."

Z vrcholu Čerchova je nádherná vyhlídka na českou i německou část Českého lesa, proto je vrchol nejvyšší hory tohoto hraničního pohoří častým cílem turistů. "Věřím, že se díky cyklobusu dostane na vrchol více cyklistů nejen z našeho města, ale i ze vzdálenějších míst. V loňském roce přispěl autobus k vyšší návštěvnosti Kurzovy věže,“ prozradil Miroslav Mach, starosta Domažlic a místopředsedou svazku obcí. Díky cyklobusu se tak Čerchov stane přístupný hlavně pro rodiny s dětmi či seniory. Stoupání na vrchol zvládnou v cyklobusu a pak si na kole vychutnají cestu dolů do údolí.

Cyklobus bude jezdit na Čerchov o sobotách, nedělích a svátcích od první červnové soboty do poslední neděle v září. V držáku na zadní části autobusu bude možné převážet až 7 kol, další kola je možné přepravovat na plošině běžně užívané pro kočárky. Kdo si bude chtít přepravu s kolem zarezervovat, může tak udělat u dispečera telefonicky nebo e-mailem.

Než poprvé letos cyklobus na Čerchov vyjede, zasedne ještě přeshraniční pracovní skupina. Ta mimo jiné rozhodne i o podobě letáčků pro české a německé turisty. Linku finančně podporuje Svazek obcí Domažlicko, Plzeňský kraj i bavorská města Waldmünchen a Furth im Wald.

Cyklobus do Českého lesa jezdí od května

Od 1. května 2012 bude také jezdit cyklobus z Plzně do Českého lesa. "Český les ve srovnání se Šumavou trpí horší dostupností s kolem hlavně ze zdrojové destinace cyklistů, z Plzně, proto jsme iniciovali vznik této víkendové linky cyklobusu,“ prohlásil jeden z iniciátorů cyklobusu do Českého lesa, starosta Bělé nad Radbuzou, Libor Picka s tím, že Bělá, Hostouň a Poběžovice se přitom dělí o ztrátu provozovatele autobusu, kterým jsou CŠAD autobusy Plzeň.

"Před více než rokem jsme v Českém lese vyznačili na sto kilometrů nových cyklotras. Díky cyklobusu si je mohou projet plzeňští cykloturisté v rámci jednodenního či víkendového cyklovýletu,“ uvedl starosta Poběžovic, Hynek Říha.

"Já hory a kopce s vyhlídkou na kole prostě miluju. V Českém lese najdete nedotčenou přírodu i romantická místa po zaniklých obcích. V létě tam ale zdaleka nejezdí tolik cyklistů jako po teď již přeplněné Šumavě. Spousta cyklistů, myslím, ještě neobjevila krásy tohoto hraničního pohoří,“ dodává cykloprůvodkyně Radka Žáková.

"Když jsme připravovali rozjezd cyklobusu, připravili jsme i tipy na výlety na kole navazující na jízdní řád cyklobusu. Na jejich přípravu a zpracování nám přispěl Plzeňský kraj,“ říká o počátcích cyklobusu starosta Picka. "Oblíbené letáčky jsou již definitivně rozebrány a tak bychom letos chtěli požádat Plzeňský kraj o dotaci, abychom mohli vytisknout další,“ dodává starosta nedalekých Poběžovic Hynek Říha.


SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT