Auto CB ŠKODA nový SUPERB

Městský dům v Thámově ulici v Plzni projde rekonstrukcí, poslouží osobám v bytové nouzi

16.05.2024 17:34

Plzeň chystá upravit městský dům v Thámově ulici, kde po rekonstrukci vznikne šest bytů.

Bydlení_ilustrační_Pixabay

Objekt je od prosince 2023 prázdný. Nově nabídne šest bytů o podlahové ploše od 38 do 49 metrů čtverečních. Budova bude nově bezbariérová s byty s regulovaným nájemným pro osoby v bytové nouzi. "Plzeň upraví svůj bytový městský dům na adrese Thámova 32, na projekt si zažádá o podporu z evropského operačního programu IROP prostřednictvím Integrovaných teritoriálních investic (ITI) Plzeňské aglomerace," uvedla mluvčí Magistrátu města Plzně.

Záměrem projektu je celková přestavba stávajícího domu, který bude řešen jako bezbariérový s výtahem. „Dlouhodobě máme převis poptávky nad nabídkou v oblasti pronájmu bytů. I tímto projektem, jakým je úprava domu v Thámově 32, můžeme postupně navyšovat počty městských bytů a pomáhat tak řešit situaci lidí v bytové nouzi, tedy těm, jež nemají vyhovující bydlení a jejichž příjem nepřesahuje výši 6. decilu, což je nyní přibližně 30,5 tis. Kč u jednotlivce a např. 39,6 tisíc korun u samoživitelky s jedním dítětem do 13 let. Konkrétní hodnota platná vždy pro daný rok bude zveřejňována na internetových stránkách Ministerstva pro místní rozvoj,“ uvedla Světlana Budková, radní pro oblast bytovou včetně sociálního a dostupného bydlení.

V rámci projektu budou provedeny stavební úpravy ve všech nadzemních podlažích. „V prvním podzemním podlaží budou umístěny sklepní koje, úklidová komora, technická místnost a předávací stanice tepla. V 1. až 3. nadzemním podlaží budou vždy 2 bytové jednotky, tedy celkem vznikne 6 bytů. Pořízení všech šesti bytů je možno spolufinancovat z dotačních prostředků a zároveň se na ně vztahují požadavky programu IROP pro sociální bydlení,“ doplnila Světlana Budková.

Náklady na realizaci projektu jsou odhadnuty na 15 milionů korun včetně DPH. "O dotaci, jež by mohla činit zhruba 11 milionů korun, Plzeň požádá v rámci 38. výzvy Integrovaného regionálního operačního programu 2021–2027 pro projekty ITI, specifický cíl 4.2: Sociální bydlení. Podání žádosti schválili zastupitelé, současně také schválili předfinancování projektu ve výši 100 procent tak, aby se mohlo s úpravou objektu začít počátkem roku 2025, předpokládaný termín dokončení je v první polovině roku 2026," dodala mluvčí úřadu.

Foto Pixabay

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT