Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

22.05.2024 20:15

Osobní auto se střetlo s cyklistou v centru Klatov

Záchranná služba transportovala cyklistu do nemocnice se středně těžkým zraněním

Státní návštěva je u konce. Prezident Pavel zakončil svou cestu regionem na Šumavě

24.01.2024 20:41

Jak jsme vás již informovali, prezident Petr Pavel s manželkou Evou Pavlovou navštívili ve dnech 23. a 24. ledna Plzeňský kraj. Svoji návštěvu ukončila hlava státu na Šumavě, tam také proběhla závěrečná tisková konference.

240124_prezident_009
240124_prezident_009240124_prezident_006240124_prezident_011240124_prezident_005

Během závěrečné tiskové konference pořádané v Návštěvnickém centru NP Šumava zhodnotil prezident Petr Pavel svoji cestu a pojmenoval problémy, které z jeho pohledu trápí nejen Plzeňský kraj, ale i ostatní kraje ČR.

„Myslím si, že problémů je celá řada společných. Je to například zdravotní péče a celý mechanismus jejího poskytování, je to například rozpočtové určení daní, přílišná byrokracie ve stavebních řízeních a je to celý soubor problémů souvisejících s počtem cizinců a s jejich integrací do společnosti. Pokud opravdu máme někde deficit, pak je to na poli integrace, pokud jde o bydlení, školy, služby a samozřejmě jejich vzdělávání, aby se se systémem, který u nás funguje, dokázali rychle srovnat,“ uvedl Petr Pavel.

Svoji cestu v regionu začal prezident Petr Pavel v plzeňském pivovaru. Psali jsme ZDE. Během prvního dne jsme pro vás sledovali i tiskovou konferenci na Krajském úřadu Plzeňského kraje. Čtěte ZDE.

Partnerem prezidentovi pro jeho cesty regionem byl hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták. „Jsem rád, že si prezident vybral Plzeňský kraj pro svoji návštěvu. Mohli jsme se dotknout řady témat. V úterý bylo důležité gigafactory, jejíž osud bere pan prezident za ukončený,“ uvedl hejtman.

Právě letiště Líně, které bylo v poslední době velmi diskutováno v souvislosti s gigafactory, navštívil prezident během prvního dne.

Podle vyjádření hejtmana Rudolfa Špotáka Plzeňský kraj nyní hodlá ukončit práce na schvalování ZÚR č. 5, která byla projednávána v souvislosti se záměrem vlády ČR na letišti v Líních vybudovat strategický podnikatelský park o rozloze 700 ha a připojit ho na dálnici.

"Informoval jsem pana premiéra a příslušné ministry o tom, že Plzeňský kraj zastaví práce na změnách Zásad územního rozvoje č. 5, které se týkaly gigafactory, protože tento projekt se v našem kraji neuskuteční. Zároveň jsem projednával s panem prezidentem, že je Plzeňský kraj připraven Ministerstvu obrany a Armádě ČR poskytnout maximální součinnost k tomu, aby požadavky, jakým způsobem bude chtít využít areál Letiště Líně pro svoji činnost, byly zapracovány v rámci Zásad územního rozvoje č. 6," sdělil hejtman Rudolf Špoták.

Prezident si na letišti v Líních prohlédl působiště letecké záchranky. Ještě před tím na tiskové konferenci zmínil, že zde letecká záchranka bude fungovat minimálně do roku 2026. „Pro mě je to uzavřená záležitost, rozhodnutí padlo, a to jak ze strany Volkswagenu, tak ze strany naší vlády. Letiště líně zůstává v majetku armády, bude nadále využíváno armádou, leteckou záchrannou službou minimálně do konce roku 2026. Dále rozhodne ministerstvo obrany na základě potřeb,“ okomentoval Petr Pavel.

V rámci prvního dne navštívil prezident i Tachov, kde diskutoval s představiteli města zejména o velkém přílivu uprchlíků a s ním souvisejících problémech. Dále zavítal do Stříbra, kde debatoval s občany.

V doprovodu hejtmana Rudolfa Špotáka přijel ve středu 24. ledna do Domažlic. Tam si prohlédl výrobní prostory firmy Lintech spol. s r. o.. „V rámci debaty s vedením firmy byly diskutovány otázky související s problematikou zajištění kvalifikované pracovní síly v příhraniční oblasti sousedící s Německem, udržení zaměstnanců v menších městech,“ uvedla mluvčí Plzeňského kraje Eva Mertlová.

V rámci prezidentské návštěvy proběhla i debata se studenty v Domažlicích. Poté se s hlavou státu sešli představitelé měst Domažlice, Klatovy, dále obcí Klenčí pod Čerchovem, Poběžovice, Horšovský Týn, Sušice, Kdyně, Nýrsko, Bělá pod Radbuzou, Železná Ruda, Česká Kubice.

Návštěvu zakončil prezident na Šumavě. Na Srní v Návštěvnickém centru NP Šumava zamířil k tamnímu vlčímu výběhu a následně debatoval se starosty šumavských obcí Horská Kvilda, Srní, Modrava a Strážný.

„Dnes jsme se rozloučili v Srní v srdci Šumavy, kde jsme řešili například to, že zde máme 30 kilometrů uzavřené hranice a opravdu bylo potřeba po téměř pětatřiceti letech pádu železné opony otevřít hraniční přechod Modrý sloup,“ řekl dále hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták.

 

foto: Krajský úřad PK

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT