Auto CB ŠKODA nový SUPERB

Před krádeží ochrání jízdní kola syntetická DNA

12.04.2015 16:26

Městské policii Domažlice byla poskytnuta dotace na projekt "Forenzní identifikační značení jízdních kol prostřednictvím syntetické DNA". Projekt bude v Domažlicích realizován v druhé polovině roku.

QAP foto

Počet krádeží jízdních kol stále roste, a i když majitelé bicyklů znají výrobní či evidenční čísla kol a k dispozici mají i fotografie, není pátrání po odcizených kolech vždy úspěšné.

Domažličtí městští strážníci proto nyní přichází s další možností, jak jízdní kola chránit. V druhé polovině roku zahájí projekt "Forenzní identifikační značení jízdních kol prostřednictvím syntetické DNA".

"Na rám kola bude nanesena syntetická DNA, která bude po zaschnutí pouhým okem neviditelná. Značení se pozná použitím UV lampy. Kolo bude také vyfoceno a zaneseno do lokálního i celostátního registru," popsal místostarosta Zdeněk Novák, který je pověřen řízením městské policie.

Samotné kolo bude také opatřeno samolepkou s informací o způsobu zabezpečení. I to může zloděje od krádeže odradit.

"Průkopníkem v registracích a značení jízdních kol je Městská policie v Ostravě, kde od roku 2001 zaregistrovali 2065 jízdních kol, přičemž z tohoto počtu bylo odcizeno pouze 40 kol. Značit pomocí metody DNA začali až v posledních letech a počty krádeží jízdních kol klesly na úplné minimum," uvedl strážník MP Domažlice Václav Kubaň, který má na starosti prevenci kriminality.

Mimo Domažlice bylo úspěšných s žádostí o dotaci dalších sedm měst. V projektu je počítáno s označením 100 jízdních kol, přičemž dle zájmu občanů o tuto službu může být na příští rok tento počet navýšen. Výše dotace činí 31 tisíc korun. Náklady na realizaci projektu přitom pokryje přibližně z 90 %.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT