Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Návaznost vlaků na autobusy bude lepší. Začne platit nový jízdní řád

08.12.2015 11:17

Od neděle 13. prosince začne platit nový jízdní řád vlaků i autobusů. Dotkne se to také veřejné dopravy v kraji. Na některých místech by měly spoje lépe navazovat.

IMG_0008

Od 13. prosince začne platit nový jízdní řád jak vlaků, tak autobusů. České dráhy už změny zveřejnily v uplynulých dnech, teď upozorňuje na změny také společnost POVED. K největším změnám dojde na Klatovsku. Změny by ale měly být k lepšímu.

V souvislosti s vlakovou dopravou bude velkou novinkou mimo jiné nově zastavovávní Pendolina i na nádraží Jižní Předměstí v Plzni. Jinak by k úplně zásadním novinkám dojít nemělo. Nicméně kvůli stavbám budou pokračovat i některé výluky. Podrobnosti najdete v článku zde.

"Na trati 185 Domažlice – Klatovy – Horažďovice došlo ke sjednocení zastávek na znamení, ve stejném režimu bude nově fungovat také zastávka Plzeň-Orlík na trati 160," upozorňuje Martin Fencl ze společnosti POVED.

V autobusové dopravě dojde k největším změnám na Sušicku

Na změny by se měli připravit i cestující autobusy. Nejvíc jich přinese nový jízdní řád na Sušicku. "Budou zavedeny nové školní spoje, například ze Sušice do Hartmanic či Nezdic na Šumavě, zlepší se také návaznost na vlaky. Nově tak nebudou muset žáci a studenti čekat po skončení výuky takřka dvě hodiny na spojení domů. Nové školní spoje vzniknou také v oblasti Horšovského Týna," dodává Martin Fencl.

"Zavádíme školní spoje do oblastí, kde autobusy dříve nejezdily,“ vyvsětluje náměstek hejtmana Jaroslav Bauer s tím, navýšení veřejné dopravy souvisí s nárůstem počtu dětí ve školách. Příkladem je třeba nová školní linka ze Švihova do Kamýku či zajíždění školních autobusů do Kamýku u Bezdružic. Tyto spoje jezdí již od začátku září.

Místo vlaků budou v některých částech regionu jezdit autobusy. Vlaky se nevyplatí...

Na Klatovsku a Rokycansku dojde ke zrušení některých vlaků, které lidé moc nevyužívali. Místo nich budou jezdit na Klatovsku a Rokycansku nové podvečerní a večerní autobusové spoje.  "Jde o trasu Klatovy – Nýrsko a Rokycany – Klabava. V tyto časy jezdí méně lidí a nasazení vlaku by se nevyplatilo,“ doplňuje Bauer.

V oblasti Domažlicka a Tachovska se s novými jízdními řády zlepší návaznosti na vlaky i autobusy. "Celkově byly změny spíše kosmetického rázu. S výjimkou Sušicka nedošlo ke změnám koncepce dopravy,“ dodává Zdeňka Kmochová, jednatelka společnosti POVED.

Veškeré změny cestující naleznou na www.poved.cz.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
EUC
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT