QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Po třiceti letech se u Rozvadova znovu stříhaly "dráty"

23.12.2019 19:14

Na den přesně po třiceti letech přestřihli železnou oponu bavorský ministr financí a český ministr zahraničí. K symbolickému aktu došlo na stejném místě jako v roce 1989, a to v Nových Domcích u Rozvadova.

PF_A25_0430

Symbolickou železnou oponu přestřihl spolu s ministrem zahraniční  Tomášem Petříčkem a bavorským ministrem financí Albertem Fürackerem také hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard. Vzpomínkového setkání se dále zúčastnil syn tehdejšího účastníka "střihání drátů", Jiří Dientsbier mladší, nechyběl ale ani pamětník událostí roku 1989, bývalý starosta Rozvadova Jindřich Červený.

 "Mám hříšnou myšlenku, opět bych si přál na hranicích dráty, a to v podobě drátů železničních z Prahy přes Plzeň do Mnichova. Ty už nás nebudou rozdělovat, ale naopak naše přátelství posílí,“ uvedl Josef Bernard.

Vzpomínkovému setkání předcházelo krátké zastavení na radnici v Rozvadově, kde hosty přivítal místostarosta Rozvadova Martin Ábel a starostka obce Waidhaus Margit Kirzinger, která svůj proslov pronesla sama také v češtině.

FOTO: Plzeňský kraj

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24