QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Podél Hrádeckého potoka vzniknou nové odpočinkové zóny

19.05.2022 10:02

V Červeném Hrádku byla představena možná podoba doposud nevyužívaného blízkého okolí Hrádeckého potoka. Studie zahrnuje vhodné spojení přírody a prostoru pro relaxaci.

Hrádecký potok studie (3)
Hrádecký potok studie (3)Hrádecký potok studie (2)Hrádecký potok studie (1)

Lokalita kolem Hrádeckého potoka tvoří významnou část centra Červeného Hrádku. Dlouhodobě je tato část ne příliš udržovaná. Na konci dubna byla veřejnosti představena studie. Ta poukazuje na možnosti lepšího využití lokality a možných úprav prostoru.

Hrádecký potok protéká Červeným Hrádkem a je z části ukrytý v potrubí pod zemí. Odtrubnění potoka navrhují autoři studie jako nejlepší možnou variantu úprav. „Pokud by potok zůstal zatrubněný, není možné v jeho okolí realizovat smysluplné úpravy, protože by pak byly znehodnoceny při obnově potrubí. Ta bude v dalších letech nevyhnutelná,“ říká Jaroslav Holler, vedoucí úseku veřejného prostoru ÚKRMP.

Územní plán ani platná legislativa chránící nivu toku nedovolí využít okolí potoka jinak než jako park nebo přírodní plochu. „Studie navrhuje vznik multifunkčního území, které nabídne vhodné spojení přírody a využití pro lidi. Také by měl nabízet přístup k vodní hladině a příležitosti k posezení s vyhlídkou na vodu. Nedílnou součástí úprav je zhotovení tůní, které se stanou vhodným prostředím pro vodní živočichy,“ uvádí Kateřina Hánová z firmy Vodohospodářský rozvoj a výstavba a.s. Návrh počítá i s lavičkami, stoly, pergolami a herními prvky pro děti.

Hlavní myšlenkou je využití tohoto prostoru pro odpočinek, pro děti i sportovní veřejnost. „V diskusi ohledně jeho budoucí podoby a podpory projektu jako takové je pro nás zásadní jak názor odborníků, tak místních občanů, kteří území dobře znají a vědí, co jim v místě nejvíce chybí,“ říká starosta městského obvodu Plzeň 4 Tomáš Soukup.

V případě realizace bude potřeba spolupracovat se soukromými vlastníky i jednat o případné nutnosti výkupu pozemků. Zahrnutí většího území bylo nezbytné jak pro řešení toku, ale i okolních cest. Návrh je rozdělen do tří etap, včetně pilotního úseku. Dotace by měly pokrýt značnou část úprav. Termín možné realizace nelze v tuto chvíli jasně stanovit.

foto: ÚMO Plzeň 4

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24