QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Podvodníci obrali české firmy o miliony. Poznáte je?

05.03.2019 18:41

Muž a žena pomocí padělaných dokladů vybírali v zahraničních bankách peníze z účtů českých firem. Po dvojici pátrají plzeňští kriminalisté.

Neznámí pachatelé začali s neoprávněnými výběry z bankovních účtů českých firem 5. července 2017 a v této činnosti pokračovali minimálně do 5. listopadu 2018. Vždy se přitom prokazovali padělanými občanskými průkazy.

Pachatelé vybírali nebo se pokusili vybrat na pobočkách peněžních ústavů v zahraničí finanční prostředky v cizí měně.      

"Plzeňští kriminalisté se případem začali zabývat a v rámci jeho objasňování získali mimo jiné fotografie z kamerového záznamu, na které jsou zachyceny podezřelé osoby,“ sděluje policejní mluvčí Veronika Hokrová.

Podle zaměstnanců bank, které policie vyslechla, se jedna o muže a ženu, kteří hovoří s českým přízvukem.

"Z dosavadního průběhu prověřování vyplývá, že pachatelé by mohli být občani České republiky. Dosud neustanovení pachatelé, muž a žena, ve větší míře stejnou trestnou činnost prováděli ve Spolkové republice Německo, kdy němečtí kolegové evidují ve společném trestním řízení celkem 18 skutků, kdy pachatelé postupovali zcela shodně a na padělané občanské průkazy jednatelů českých firem podvodně vybírali finanční hotovosti na pobočkách zahraničních bank,“ dodává mluvčí.

Pachatelé si tak přišli na 98 tisíc eur, což je v přepočtu  zhruba 2,5 milionu korun.

"Policisté žádají o spolupráci všechny občany, kteří jsou schopni identifikovat osoby zachycené na přiložených fotografiích, aby se neprodleně přihlásili na nejbližší obvodní oddělení Policie České republiky nebo zavolali na linku 158,“ uzavírá Veronika Hokrová.

FOTO: Policie ČR

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24