Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

16.06.2024 14:15

Tragická nehoda zastavila provoz na dálnici, na D5 zemřel motorkář

Nehoda se stala dopoledne u Loděnice ne Berounsku ve směru na Prahu

Nové občanky: V úterý a čtvrtek fronty nejsou!

05.01.2012 18:52

Pokud se děsíte front na magistrátě v Plzni, kde vydávají nové občanské průkazy, nechte si poradit, kdy tam zajít a netrčet v dlouhé frontě. Víte vůbec všechno o nových průkazech nebo historii tohoto dokladu?

P1053962

Na magistrátě se stojí dlouhé fronty, letí zprávy mezi lidmi, kteří potřebují novou občanku. Pokud nechcete stát frontu, vyražte v méně exponovanou dobu.

Od pondělka 2. ledna se na úřadech tvoří fronty na nové občanské průkazy. Magistrát v Plzni přidal úřední hodiny. To ale spousta lidí neví. "Mnoho lidí neví, že jsou dočasně rozšířené úřední hodiny kvůli žádostem o nové průkazy nebo jejich vyzvedávání. Proto tu byly hned v prvních dnech obrovské fronty," vysvětluje slečna na recepci magistrátu na plzeňském náměstí. Podle ní hned v pondělí bylo ráno žádat kolem 70 lidí. A pak systém zkolaboval.

My jsme byli ověřit, jak situace s občankami vypadá ve čtvrtek, kdy je pracovní doba úředníků od 8 do 18 hodin. Čekalo tady zhruba deset lidí, přepážkám to šlo od ruky. "Objednala jsem se po internetu, kdyby náhodou," konstatovala slečna Marie., která si přišla pro nový průkaz. "Ale byla jsem překvapená, že je tu málo lidí, čekala jsem tak 20 minut asi."

Slečna na recepci potvrzuje slova žadatelky o průkaz. "Opravdu dnes je tady průběžně pár lidí, nedá se to srovnat se středou," konstatovala. Ve středu tady pracují do 19 hodin a ještě několik minut před 19. hodinou čekali lidé s lístečky na sedačkách. Ten nejhorší nával už je za námi, pokud ale přesto jdete na magistrát, vyberte si raději neexponovanou dobu, třeba čtvrtek nebo úterý v dopoledních hodinách. A objednejte se přes internet. Objednat se můžete zde.

Co na novou občanku potřebujete?

Vlastně nic, jen si osobně dojít na úřad. Tam vám žádost vyplní a vyfotí si vás.

Nové občanské průkazy

Víte vůbec o nich něco? Vypadají jako platební karta nebo nový řidičák. Jinak se v základě moc neliší od starších typů. Je tam fotografie, kterou vám už naštěstí udělají přímo na magistrátě, pak jméno, bydliště, děti, manžel či manželka. Nyní ale je nepovinné uvést stav a v budoucnu se počítá s tím, že zmizí děti a bydliště. Což bude možná problém, pokud budete muset kdekoli dokladovat trvalý pobyt.

Na zadní straně dokladu je čip, kam se zatím nahrává jen elektronický podpis.

Historie občanky

První průkazy se u nás objevily už v roce 1919 ale byly nepovinné. Našlo se tam tehdy například i to, jestli máte zdravý chrup.První povinné občanky byly zavedeny za okupace v roce 1939 říšským protektorem. Od roku 1949 už byly povinné bez výjimky pro všechny a rozšířily se na několikastránkový červený doklad. Kromě základních údajů tamy bylo i zaměstnání nebo branný stav u mužů nebo dosažené vzdělání. Také jste tam našli zdravotní údaje jako krevní skupina nebo závažné choroby.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
EUC
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte