Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

09.06.2024 21:58

Nehoda na silnici ve Spáleném Poříčí

POZOR! Neprůjezdná komunikace
Kvůli havárii auta do sloupu jsou dráty vysokého napětí na zemi. Neprůjezdná komunikace na obec Hvížďalka, hlavní komunikace ze Spáleného Poříčí na Těnovice je průjezdná.

Práce na Mikulášském náměstí zastaví zima

02.01.2012 15:22

Mikulášské náměstí v Plzni prožívá velkou rekonstrukci. Nyní už je na řadě několik dodělávek jako pomník J. K. Tyla nebo fontána a chodníky. Práce ale zastaví zima. Dokončení projektu za 34 milionů korun záleží na počasí.

Mikulášské náměstí rekonstrukce (2)

Pokud projíždíte přes Slovany v Plzni, jistě jste zaregistrovali rozkopané Mikulášské náměstí. Práce jsou v plném proudu, chybí už jen dodělávky. Dokončení projektu za 34 milionů závisí na počasí resp. tuhé zimě.

Ještě před tím, než začala samotná rekonstrukce, bylo asi ve 41. týdnu loňského roku převezeno sousoší J. K. Tyla. Přesunulo se do Lochotínského parku. Vlastní sochy byly odvezeny do dílny sochaře, kde v průběhu zimy proběhlo jejich restaurování. Pomník se vrací na Mikulášské náměstí i se sochami a to v několika následujících dnech.

Návrh celkové obnovy Mikulášského náměstí, který zpracoval tým pod vedením Ing. arch. Hanzlíka, vychází z původní pravidelné dispozice náměstí, jež dá vyniknout významným budovám a přitom odpovídá současnému životnímu stylu. Počítá se s obnovou veškerých povrchů tedy dlažby a mlat, s novým veřejným osvětlením, s obnovou trávníků, vznikne zde pobytový trávník se závlahou. Pak také samozřejmě s novým mobiliářem a s obnovou stromořadí.

Staré stromy, které jsou ve špatném stavu nebo hrozí například pádem se nahrazují novými. Vysázeno má být celkem 102 stromů. Všechny kvalitní stávající stromy na náměstí budou ponechány a při stavbě by měly být chráněny před poškozením dle příslušných norem.

V současné době se práce zastaví, počítá se s tím, že se bude pokračovat až podle počasí. "V případě teplejšího počasí se bude dokončovat cestovní síť a pak také  fontána. Na tu je již připravena šachta v podzemí," vysvětluje pokračovací práce Hana Hrdličková ze Správy veřejného statku města Plzně. Pak podle ní přijde na řadu zeleň jako trávník se zavlažováním, keře, trvalky a pak hned nový mobiliář.

"Projekt by měl být dokončen nejpozději 31. prosince 2012 a město vyjde celkově na 34 milionů korun," uvedla Hrdličková. Město Plzeň získalo finanční dotaci z Operačního programu životní prostředí ČR Podpora regenerace urbanizované krajiny na obnovu vegetačních prvků, tj. trávníků, stromů, keřů, a mlatových povrchů v rámci stavby Rekonstrukce Mikulášského náměstí. Celkem vyjde úprava náměstí město na 34 milionů korun. "Bohužel ale musí celý projekt proběhnout ve dvou částech z důvodu financování," vysvětluje délku projektu Hana Hrdličková.

Mikulášské náměstí v Plzni bylo založeno jako klasické parkové náměstí už v roce 1902 jako velkorysá reprezentativní úprava. Postupem doby došlo k výrazným kompozičním změnám, ale především k postupnému rozpadu základního kompozičního prvku, dvouřadých lipových alejí po obvodu náměstí. Z tohoto důvodu byla připravena rekonstrukce Mikulášského náměstí jako další krok regenerace ploch zeleně v Plzni po dokončené Mlýnské strouze v roce 2011.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT