Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

29.05.2024 20:44

Vážná dopravní nehoda u obce Holovousy na severním Plzeňsku

Na místo letěl vrtulník! Zasahují všechny složky IZS

Vstupní brána do Borského parku v Plzni se otevře až v říjnu – AKTUÁLNÍ FOTKY

23.08.2023 13:31

Původně město avizovalo otevření nové brány do Borského parku v Plzni na začátku července. Jak QAPu ale potvrdil náměstek primátora, nakonec se bude otevírat až na podzim. Jak to aktuálně vypadá na místě? Podívejte se ve fotogalerii.

vstupní brána borský park foto QAP (13)
vstupní brána borský park foto QAP (13)vstupní brána borský park foto QAP (14)vstupní brána borský park foto QAP (15)vstupní brána borský park foto QAP (16)vstupní brána borský park foto QAP (17)vstupní brána borský park foto QAP (18)vstupní brána borský park foto QAP (19)vstupní brána borský park foto QAP (20)vstupní brána borský park foto QAP (21)vstupní brána borský park foto QAP (22)vstupní brána borský park foto QAP (23)vstupní brána borský park foto QAP (24)vstupní brána borský park foto QAP (25)vstupní brána borský park foto QAP (26)vstupní brána borský park foto QAP (27)vstupní brána borský park foto QAP (28)vstupní brána borský park foto QAP (29)vstupní brána borský park foto QAP (30)vstupní brána borský park foto QAP (31)vstupní brána borský park foto QAP (33)vstupní brána borský park foto QAP (32)vstupní brána borský park foto QAP (35)vstupní brána borský park foto QAP (34)vstupní brána borský park foto QAP (4)vstupní brána borský park foto QAP (5)vstupní brána borský park foto QAP (6)vstupní brána borský park foto QAP (7)vstupní brána borský park foto QAP (9)vstupní brána borský park foto QAP (10)vstupní brána borský park foto QAP (11)vstupní brána borský park foto QAP (12)

Tzv. brána do Borského parku, tedy skleněný objekt, v místě bývalé konečné tramvaje číslo 4 byla zahájena v srpnu roku 2022 a v současné době je už hotová. Náklady na stavbu číní více než 40 milionů korun.

„Stavbu realizovala společnost Silnice Nepomuk s.r.o. Stavba je kompletně dokončena a předána správci, kterým je Městský obvod Plzeň 3. Předpokládaný termín otevření je naplánovaný na říjen 2023,“ řekl QAPu Pavel Bosák, 1. náměstek primátora města Plzně pro oblast technickou.

Bývalou konečnou připomínají koleje, které zde byly zachovány. „Jedná se o novostavbu trvalého charakteru, která je realizována na základě architektonického návrhu Ing. Arch. Aleše Kubalíka. Stavba vytváří bránu do parku navázáním na stávající parkovou cestu. U autobusové zastávky v ul. U Borského parku střecha objektu nahrazuje přístřešek zastávky. Jeden pár zachovaných kolejí tramvajové smyčky prochází budovou do prostoru náměstí před vstupem do parku,“ popisuje stavbu Pavel Bosák.

Budova je jednopodlažní s plochou zelenou střechou, obvodové stěny jsou z větší části prosklené. Zajímavým prvkem jednoho z komerčních prostor je atypický světlík, který tak dotváří celkový dojem interiéru. Objekt je hmotově rozdělen na část komerčních prostor a na část veřejných WC. Mezi těmito dvěma částmi je volný prostor, umožňující průchod do parku,“ říká dále náměstek Bosák.

Hotové je už i okolí. V prostoru křížení ulic U Borského parku a Klatovskou třídou před prosklenou budovou vzniklo nové prostranství. „Navrženo je dlážděné, určené k intenzivnímu využití. Je to protiklad parku a tramvajové výstavní točny a kulturní zahrady, které představují klidnější zónu,“ doplnil náměstek.

Stavba vznikla v rámci tzv. Revitalizace konečné tramvaje číslo 4 u Borského parku. Celkové náklady jsou 40.894.870,84 Kč bez DPH (49.482.793,72 vč. DPH).

foto: QAP.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství