Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

ČOI: Prodejci ojetin často porušují zákon. Nejvyšší pokuta loni padla v Plzni

01.02.2019 18:22

Česká obchodní inspekce průběžně kontroluje dodržování povinností při prodeji ojetých aut. Loni se inspektoři vydali na 83 kontrol autobazarů a v 50 případech zjistili porušení předpisů.

QAP FOTO

Česká obchodní inspekce průběžně kontroluje dodržování povinností při prodeji ojetých aut. Loni uskutečnila  83 kontrol autobazarů a v 50 případech zjistila porušení právních předpisů. Nejčastěji prodejci používali nekalé obchodní praktiky, které pak mohou negativně ovlivnit rozhodnutí spotřebitele při nákupu ojetého vozidla, nebo řádně neinformovali o vlastnostech prodávaných vozidel.

„Hlavním cílem bylo ověření, jakým způsobem jsou poskytovány informace o jejich vlastnostech, zejména o počtu najetých kilometrů. Dále se zaměřila na správnost poskytování informací při uzavírání kupních smluv, jako například, počet předchozích majitelů nebo zda bylo vozidlo havarováno,“ sděluje mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

Z výsledků loňských kontrol vyplývá, že prodejci nejčastěji používali nekalé obchodní praktiky, které pak mohou negativně ovlivnit rozhodnutí spotřebitele při nákupu ojetého vozu, nebo řádně neinformovali o vlastnostech prodávaných vozidel.

„Česká obchodní inspekce za výše uvedené nedostatky pravomocně uložila celkem 73 pokut v celkové výši 2 081 500 Kč,“ dodává mluvčí.  

Nejvyšší pokuta ve výši 300 000 korun byla uložena společnosti Auto Diskont s.r.o.  "Tato společnost porušila zákaz nekalých obchodních praktik, jelikož uvedla nepravdivé údaje o technickém stavu vozidla BMW v hodnotě 215 000 korun. V nabídce vozidla uveřejněné na auto-diskont.cz a při prohlídce v provozovně Nepomucká v Plzni před uzavřením kupní smlouvy deklarovala, že se jedná o vozidlo nehavarované ve velmi zachovalém stavu. Podle kupní smlouvy, jejíž součástí je „Protokol o zkušební jízdě a předání vozidla“, se jednalo o vozidlo ve velmi špatném až nevyhovujícím technickém stavu, nadměrně opotřebované a havarované. U totožného vozidla se společnost dopustila další nekalé obchodní praktiky, jelikož spotřebiteli před uzavřením kupní smlouvy neuvedla podstatné údaje o nabízeném vozidle. Stav tachometru totiž neodpovídal počtu ujetých kilometrů,“ upřesňuje Jiří Fröhlich.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT