Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Jak byly letos navštěvovány památky Plzeňského kraje?

10.11.2011 13:41

Mezi tři nejnavštěvovanější památky patří Rabí, Velhartice a Kozel. Příjemným statistikám se těší také jindy nepřístupný zámek v Červeném Poříčí. Kolik kam přišlo návštěvníků sdělil QAPu David Růžička Z Národního památkového ústavu v Plzni.

Velhartice (7)

Za letošní sezonu si návštěvníci památek v Plzeňském kraji nejvíce oblíbili Rabí, hrad Velhartice a zámek Kozel. Uvedl to Národní památkový ústav.

Celkem letos na památky ve správě NPÚ Plzeň přišlo 243 476 návštěvníků. Nejlépe si vedla zřícenina hradu Rabí s 57 871 návštěvníky. Druhým nejvyhledávanějším místem byl hrad Velhartice se 49 012 návštěvníky. Trojici nejlepších uzavírá zámek Kozel se 34 939návštěvníky.

U veřejnosti k velmi úspěšným památkám patřil také vodní hrad Švihov se 30 783 návštěvníky. Špatně si ale nevedly ani ostatní například zámek v Horšovském Týně (21 788), klášter Kladruby (16 570), klášter Plasy (12 750), zámek Manětín (9 583), zámek Nebílovy (8 801).

"Na mimořádné prohlídky veřejnosti jinak dosud nepřístupného zámku v Červeném Poříčí přišlo 1 379 návštěvníků, což je velmi nadějné pro budoucnost. Statek U Matoušů v Plzni-Bolevci, zatím též zpřístupněný jen výjimečně, navštívilo letos odhadem několik set lidí," uvedl David Růžička z NPÚ Plzeň s tím, že přesná statistika se bude vedena v příštích letech.

"Mírný meziroční pokles návštěvnosti v roce 2011 ve srovnání s minulým rokem se pohybuje okolo 5%," poznamenal Růžička.

Co návštěvníky zaujalo?

Počátkem návštěvnické sezóny zaujal veřejnost projekt restaurování barokního obrazu hradu Rabí s legendou o ztrátě oka Jana Žižky z Trocnova. S velkým zájmem u lidí se setkaly doprovodné akce během dubnového Mezinárodního dne památek a historických sídel a zářijové Hradozámecké noci.

Zámek v Horšovském Týně rozšířil jednu z prohlídkových tras o takzvané komornické pokoje. Velmi úspěšná byla velká akce O štít stříbrného lva, jež se konala na hradě Velhartice a jejíž součástí bylo představení replik středověkých obléhacích strojů nebo ukázky historicky laděné gastronomie. Správa vodního hradu Švihova navázala na programy pro neslyšící diváky divadelním představením ve znakovém jazyce.
Ucelený soubor kulturních akcí běžel po celý rok na zámku Kozel, například koncerty Čechomoru, Marie Rottrové a Radůzy nebo výstava bronzových plastik Michala Gabriela.

foto: Rabí - Honza Čepek, rabi.cz

foto: Velhartice: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství