QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Unikátní výstava Hodiny ze Schwarzwaldu začala

20.05.2011 8:58

Od čtvrtka 19. května můžete v Národopisném muzeu v Plzni na náměstí vidět unikátní výstavu hodin. A nejde jen o nějaké obyčejné hodiny, jsou to ´Švarcvaldky´ ze soukromé sbírky. QAP ví víc.

malý hrací orloj
strojek hracích hodincelodřevěné hodiny s ukazatelem dnů, 18.sthodinář z 18.sthodiny Knedlíkářhodiny pohyblivé motiv vesniceKnedlíkářmalý hrací orlojmrkací hodinymrkačkyqap 019qap 020qap 022qap 025qap 026qap 027qap 028qap 029qap 031qap 033qap 039

Máte rádi historii, která na vás dýchne v muzeu? Pak od čtvrtka 19. května můžete v Národopisném muzeu navštívit výstavu Hodiny ze Schwarzwaldu, která potrvá až do 21. srpna. Nechte se přenést časem do minulosti prostřednictvím hodin....

Švarcvaldky, to je název, při němž se většině z vás jistě vybaví nástěnné hodiny s bohatě vyřezávanou skříňkou a okénkem, ze kterého pravidelně vylézá kukačka se svým kuku. Ale nejen toto jsou hodiny ze Schwarzwaldu. Právě tato oblast se od poloviny 17. století pyšní hodinářským uměním. Výstava v Národopisném muzeu vás zavede do doby uměleckých řemeslníků, kteří dokázali vytvořit mnohdy neuvěřitelné kousky. Najdete zde zhruba 80 kusů hodin od prvních, lihýřových až po ty z 19. století. Na 73 kousků výstavy je ze soukromé sbírky sběratele Miloše Klikara.

"Výstava je unikátní a navazuje na předešlou v Praze, která byla v roce 2005," vysvětluje Miloš Klikar, který s nadšením vypráví o každém strojku v muzeu. Funkční jsou ve více než 80%.

Nejstaršími jsou lihýřové hodiny, které se požívaly na orloje. Jejich odchylka je přibližně čtvrt hodiny denně, proto se musely každý den seřizovat a to podle slunečních hodin. "Jakmile byl lihýř nahrazen kyvadlem, byly už hodiny přesnější a dá se říci, že přesné už byly na minutu," popisuje pyšný sběratel s tím, že se ale stejně musely denně seřizovat.

Hodiny se vyráběly buď na zakázku nebo tzv sériově. Tedy řemeslník si vyrobil jakousi šablonu a podle té pak vyráběl. "V 19. století se začal objevovat asi nejznámější motiv a to Jablíčková růže," popsal Klikar.

V běžných domácnostech se hodiny vyskytovaly až v  19. století. Ve století 17. nebyly v domácnostech lidí téměř vůbec. Měly je jen kněží a šlechta. V 18. století se pak hodiny dostaly na statky a teprve poté do obyčejných domácností.

"Typickými Švarcvaldkami je Knedlíkář, postava na hodinách, která při odbíjení polyká knedlíky," popsal Klikar typické hodiny.Oblíbená byla také figurka obchodníka, který nese hodiny. Tyto hodiny jsou původem z českých rukou a představují tehdy typického prodejce hodin z 18. století.

Ve sbírce najdete i hodiny hrací, které mají obvykle i volitelné melodie. V Národpisném muzeu najdete například malý hrací orloj nebo hrací hodiny, kde hraje skupinka hudebníků.

Typické jsou také hodiny, které vyjadřují nějaký děj a pohyb. Byly také zároveň ale velmi vzácné. Na výstavě najdete motiv statku - vesnice, kde se hýbou postavy i zvířata. Nebo jsou zde klasické hodiny s jedním pohyblivým panáčkem.

Výstava potrvá do 21. srpna a v pátek 20. května bude vstup na výstavu umožněn i v rámci Muzejní noci!

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT